Tipy na vynikající čerstvé šťávy

23.02.2014 13:04

cerstve-ovocne-zeleninove-stavy-fresh

K čemu je dobré odšťavňování? Svým klientům vždy říkám, že je to taková první pomoc. Jste nemocní a nemáte chuť k jídlu?Čerstvá šťáva vaše tělo nijak nezatíží, takže mu zbydou síly bojovat s chorobou, ale současně vám dodá důležité živiny. Nemají vaše děti rády zeleninu? V ovocno-zeleninovémfreshi si její chuti ani nevšimnou. Navíc tak do nich dostanete více vitaminů, než kdybyste je nutili jíst velké saláty nebo množství ovoce. V neposlední řadě jsou čerstvé šťávy účinné v boji proti volným radikálům (snižují riziko rakoviny), zvyšují imunitu a hubne se po nich :)

Osobně spíše nedoporučuji dospělým lidem pravidelně odšťavňovat ovoce. Je to kvůli množství cukrů v ovocných šťávách a jejich rychlosti vstřebávání ze střeva do krve. Odborně se tomu říká vysokýglykemický index. A právě ten bychom se měli všichni snažit držet na nízké úrovni – šetříme tak našislinivku, která potom zbytečně neplýtvá inzulínem, a současně předcházíme častým pocitům hladu,chutím na sladké a tvorně tukových zásob.

Ovoce je náš kamarád, ale měli bychom ho jíst celé, jak ho příroda vytvořila – tedy včetně vlákniny, která zabraňuje rychlému vstřebávání cukrů do krve a snižuje tak glykemický index ovoce.

Pro pravidelnou konzumaci doporučuji odšťavňovat především zeleninu. Jelikož však ne každý má rád šťávu ze samotného celeru (včetně mě), kompromisním řešením jsou právě ovocno-zeleninové šťávy. Neobsahují tolik cukrů a současně si perfektně pochutnáte. Přínosy pro zdraví jsou u čerstvých šťáv prokazatelné. Šťávy můžete používat pro detoxikaci těla, místo svačinky, na dodání vitality, či jen tak, pokud vám doma přebývá pár kilo mrkve :)

Pro mnohé lidi je překvapením, že je možné pít čerstvé šťávy k jídlu. Když se nad tím však zamyslíte, je to logické, protože čerstvé šťávy nejsou pití, ale jídlo :) Jejich hustota je vyšší než hustota vody, a proto je tělo tráví stejně jako potravu – i když o něco kratší dobu. Já osobně konzumuji čas od času čerstvé šťávy k snídani, v kombinaci s tuhou potravou.

Hlavní čtyři druhy zeleniny vhodné k odšťavňování jsou tyto: mrkev, červená řepa, okurka, řapíkatý celer. Níže naleznete tipy pro chutné zeleninovo-ovocné šťávy, které vás celkově ozdraví a ještě si na nich skvěle pochutnáte :)

Mrkev

P1060195 (Medium)Karotenoidy a z nich zejména betakaroten jsou z hlediska zdravotních účinků mrkve látkami nejcennějšími. Z karotenoidů lidské tělo syntetizuje vitamin A, který hraje stěžejní úlohu při fungování imunitního systému. V létě jsme atakováni informacemi o nutnosti dostatečného příjmu betakarotenu, aby se naše kůže lépe vyrovnávala s negativními účinky slunečního záření. Místo chemických tablet, které doporučuje reklama, stačí denně sníst jednu mrkev. Už od nejútlejšího věku slýcháme, že mrkev je dobrá na oči. V pozadí opět stojí vitamín A, jehož nedostatek v potravě se projevuje až šeroslepostí.

Mrkev obsahuje i významné množství selenu. Jeho nedostatek se podepisuje na oslabení nervové soustavy zejména při reakcích na stres, na nesprávném fungování kardiovaskulární soustavy a na snížené mužské plodnosti. Zapomínat na mrkev by na ni neměli ani ti, kteří trpí revmatickými záněty kloubů a močovými kameny. Dále se doporučuje při léčbě ischemické choroby srdeční a hlavně při léčbě následků infarktu myokardu. Cenné látky z ní získávají těhotné ženy a kojící matky.

Mrkvová šťáva je velmi sladká (obzvlášť z domácí či bio mrkve), a tak ji řada lidí pije přez přidání ovoce. Pokud však chcete vyzkoušet kombinaci s ovocem, doporučuji klasickou kombinaci mrkev – jablko, na kterou jsme zvyklí z mrkvového salátu, nebo kombinaci mrkev – pomeranč, či mrkev – mandarinka.

Červená řepa

20140222_092110 (Medium)Řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E.

• Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
• Snižuje krevní tlak (pijte 2 šálky šťávy denně).
• Posiluje imunitní systém.
• Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
• Pomáhá po rekonvalescenci, při borelióze a klíšťové encefalitidě.
• Má pozitivní vliv na zrak.
• Zbavuje střeva jedovatých látek (denně 150 ml šťávy) a odstraňuje zácpu.
• Pomáhá při ateroskleróze (doporučuje se 50 – 100 ml syrové šťávy denně).
• Dodává pružnost a lesk pletivlasům a nehtům.
• Vyvolává optimističtější náladu.

Je plná kyseliny listové (šťáva z jedné řepy obsahuje 34 % doporučené denní dávky), která je také důležitá pro těhotné ženy, protože pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí.

Jelikož vařením ztrácí řepa obsah užitečných látek, doporučuje se jíst hlavně syrovou řepu nebo z ní vylisovanou šťávu. Osvědčená kombinace je řepa – mrkev – pomeranč. Chutné však je v kombinaci s řepou i sladké jablko.

Okurka

P1060194 (Medium)Okurky obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie aparazity ve střevech. A k tomu ještě navíc umí střeva čistit od usazenin. Jejich využití v nízkokalorických odtučňovacích dietách podporuje kyselina tartronová, která zabraňuje přeměně škrobů v organismu na tuky. Vysoký obsah vody a vhodný poměr draslíku a sodíku způsobuje, že okurky dokážou pročistit ledviny a orgány, které odvádějí moč z těla.

Tím, že mají odvodňovací účinky, vyplavují okurky škodlivé látky z tkání. Proto se okurky doporučují i lidem trpícím dnou. Navíc mají dobrý vliv i na krevní tlak. Slupka obsahujeantioxidanty a protein peroxidázu, který nejen působí jako antioxidant, ale zlepšuje stav nemocnýchcukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob. Nezapomeňte však před jídlem okurku důkladně omýt ve vlažné vodě (a to i v případě domácí či bio okurky).

Bude to sice znít divně, ale vynikající kombinace pro čerstvou šťávu je okurka – jablko a dokonce iokurka – pomeranč :)

Řapíkatý celer

P1060198 (Medium)Řapíkatý celer posiluje činnost ledvin, podporuje činnost pohlavních žláz, je vhodný při artritiděrevmatismu a dně. Taktéž při nervových slabostech, neboť snižuje množství stresových hormonů a tím uklidňuje nervy.

Pro velice nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek je výbornou dietní zeleninou i skvělou součástí zdravé stravy. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, vitamín B2, karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík a jiné. Jeho specifickou chuť a vůni vytváří éterický olej.

Samotná šťáva z řapíkatého celeru je opravu nic moc, ale pokud použijete kombinaci celer – ananas čiceler – hroznové víno, zjistíte, že chuť je ihned lepší. Poměr celeru a ovoce si nadávkujte dle chuti. Můžete také přidat sladké jablko :)

Ke všem zmíněným kombinacím můžete přidat pár kapek citronu či zázvor.

Vyzkoušejte taky:

Alkalická hvězda

1 stonek řapíkatého celeru

pár lůstků mladého špenátu

1/2 zeleného jablka

1 balíček NuNaturals Stevie

1 hrnek vody

pár kapek citrónu

 

METABOLICKÝ ROZBĚH

Grepfruit i jablečný ocet příznivě působí na náš organizumus a na metabolismus. Naordinujte si fresh dvakrát denně, vždy půl hodiny před hlavním jídlem po dobu alespoň 2 týdnů.

Suroviny:

1 růžový grepfruit

1 lžíce bio jablečného octa

1 lžička medu

Příprava:

Grep dáme do juicovače, nebo odšťavňovače, přidáme ocet a lžičku medu. Důkladně promícháme a pijeme 2x denně, například před obědem a před večeří.

Upozornění:

Nadměrná konzumace grepů není vhodná pro jedince, kteří berou statiny (léky na snížení cholesterolu v krvi).

 

Nejdůležitěší je si zdravé jídlo užívat, takže přeji dobrou chuť! :)

Inspirace taky z webu: www.najimseazhubnu.cz