VÍME, CO JÍME?

Současný životní styl a celková společenská atmosféra vrací čím dál víc lidí zpět ke kořenům, tedy souznění s přírodou a naslouchání potřebám vlastního těla. Nemá žádný smysl žít v minulosti nebo se bát budoucnosti, blahodárné je žít naplno v přítomnosti, tady a teď a užít si život. Láska ke svému tělu a péče o něj vám přinese nejen hojnost energie, ale hojnost ve všem. 

V minulém článku jsme mluvili o tom, že kvalita jídla znamená všechno. Pokud Vám tyto informace ušli, tady se k nim můžete vrátit.

Dnes se podíváme na to, jak zahrnout kvalitní jídlo do našeho stravování, ale ještě předtím, pojďme nejdříve lépe pochopit skutečný metabolický výkon tím, že blíže prozkoumáme, co v jídle ve skutečnosti je.

Většina lidí by řekla, že jídlo je soubor vitamínů, minerálů, stopových látek a dalších chemických látek. Chceme-li určit hodnotu jídla, měli bychom se zaměřit na množství živin, které obsahuje – přečtete si jakýkoli výrobní štítek a uvidíte tuto filozofii v akci – ale je čas dohnat nové tisíciletí. Tento přístup k potravinám však již není adekvátní nutriční hodnotě popisující realitu. Jídlo je mnohem více než jen spousta chemických látek. Jídlo je energie a informace.

Tato definice se vztahuje na všechny látky, které konzumujeme. Ať už to je voda, bylina, doplňky, léky, kaviár nebo cukrovou vata… jakýkoliv metabolický efekt z těchto věcí tělo obdrží proto, že látky z nich jsou v přímé komunikaci s našimi buňkami.

Kofein v kávě doslova říká srdci, aby bilo rychleji, dává našemu krevnímu tlaku pokyn se vyšvihnout a nervovému systému zrychlit své funkce. Vláknina v ovesných vločkách ve skutečnosti četuje se střevy a podněcuje je ke zúžení, a taky vede boční rozhovor s vašimi játry, slinivkou a krevním řečištěm s požadavkem k poklesu LDL cholesterolu a ke stabilizaci krevního cukru. Bio-flavonoidy ve vašich bobulích dávají pokyny tělu, aby udržovali malé krevní cévy silné a pohyblivé a tím zabraňovali zánětu buněk, zpomalili proces stárnutí specifických tkání, jaké se nacházejí např. v oku. Jídlo promlouvá k vašemu tělu a vaše tělo mluví nazpátek.

Tohle není vymyšlení pojem o metabolizmu, je to vědecká realita. Z jednoduchého vzorce E=MC2, Einstein dokázal, že hmota a energie jsou jedno a totéž a můžou se proměňovat a transformovat z jednoho na druhé. A oba jsou nabité informacemi. Opravdu, každé smítko stvoření – od skromných částic prachu až po galaktické slunce – obsahuje velké množství informací, taktéž nazývané pamětí.

Jednoduše proto, že nedokážeme vždy vnímat našimi pěti smysly tuto skrytou knihovnu v každém hmotním prvku ještě neznamená, že tam není.

Vezměte si například rajče: Pokud je půda, ve které vyrůstá, vyčerpána, pak má rajče znatelně nízký obsah minerálů, méně přírodního cukru a více kyselin, což znamená, že bude moučné, bez chuti a nutričně méněcenné. Pokud je postřikováno pesticidy, bude taky nést pro vaše tělo informace, které budou karcinogenní, mutagenní a neurotoxické. Pokud jsou pěstované v neosobní tovární farmě, toto rajče bude bez života a nemající žádné kouzlo. Pokud takovéto rajče utrhne nedostatečně placený pracovník, který nedostává žádné benefity a zaměstnanecké práva, pak je takovéto rajče pokrytecké a postrádajíce integritu. Pokud je nasekané strojem spolu s tisíci dalšími rajčaty dodávaných do fast-fúdů a servíruje se spolu s masem z krav, které vytrpěli ještě horší traumata, pak je už naše rajče sebevražedné nebo dokonce vražedné protože ztratilo svou duši a nemá důvod žít.

Takže skutečná hodnota potravin pak nikdy nebude zřejmá ze štítku. Jeho skutečná hodnota je nalezena v celé Energii a Informacích v něm obsažených. Ano, to zahrnuje vitamín, minerál, protein, vlákninu a procento tuku, ale znamená to taky: jak je surovina pěstována, přepravována, manipulována, inzerována, vařena, podávána a jedena. Všechny tyto informace žijí uvnitř potraviny přesně tak, jako my žijeme uvnitř svého těla.

Takže pokud chceme skutečně potlačit vznik onemocnění srdce pomocí stravy, pak je načase, abychom vložili více srdce do toho, jak tvoříme jídlo, jak ho jíme, a sdílíme s hladovým. Pokud chceme zpomalit nekontrolovaný růst rakovinových buněk v lidské rodině a omezit množství karcinogenů v naší stravě, pak je na čase zpomalit svět, aby přehodnotil nekontrolovaný růst a manické způsoby, jakým vyrábíme naši výživu.

Mnozí lidé chtějí, aby jim jejich jídlo přineslo zdraví, štěstí a všechna požehnání krásy. No jediný způsob, jak jídlu případně dodat takové obrovské bohatství, je vytvořit jej k takovém obrazu. Když se energie lásky a krásy kultivují do oblasti potravy, pak taková bude naše sklizeň.

Inspirace z webu: www.psychologyofeating.com

Více o stavě dněšní stravy zde.