Ovesné otruby s rozinkami
1 porce
* 50 g ovesných otrub mletých
* 200–230 ml horké vody
* 20 g „modrých“ nesířených rozinek
* 15–20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“
* kvalitní mletá skořice
* mletý fenykl
Ovesné otruby jsou často opomíjeny a je to škoda, protože jsou velice prospěšné. Pomáhají snižovatsnižovat hladinu cholesterolu v krvi a současně napomáhají kvalitní funkci střev. Z ovesných otrub můžeme připravit rychlou snídani, když nemáme čas si ráno vařit a přitom máme chuť na něco teplého.
Ovesné otruby zalijeme v misce vařící vodou, jednou dvakrát jimi v horké vodě zamícháme a pak ještě za míchání přidáme trochu ovesného nápoje. Nakonec pár rozinek na oslazení. Do vzniklé kaše přidáme léčivou skořici a mletý fenykl pro dobré trávení a je to hotovo.
Nevaříme, jenom necháme chvíli nabobtnat. Nic víc a nic míň. Našemu tělu dodáme touto kaší z otrub a ovesného „mléka“ dostatek sacharidů,vlákniny a mnoho dalších výživných látek. Máme tak zajištěn kvalitní start do nového dne.
Tato ranní kaše chutná dobře s bílou ajurvédskou kávou.
Poznámka: Množstvím horké vody ovlivníme konzistenci kašovitého pokrmu. K míchání je dobré použít kromě lžičky i malou metličku nebo vidličku, abychom zamezili vytvoření hrudek v pokrmu.
Ovesné otruby jsou kupodivu velice chutné i v suchém stavu a lze je s úspěchem „vpašovat“ i do různých müslí a také do pečiva, kterému dodají více vlákniny. Obsahují cenné minerální látky a také vitamíny, hlavně skupiny B.
Skořice je velkým pomocníkem při trávení a není mnoho známo, že má při vnitřním užívání obrovské protiplísňové účinky.
Fenykl známe většino z dětství, kdy nám byl podáván jako čaj na „bolení bříška“. Je však velmi prospěšný i dospělým a pomáhá tělu s detoxikací.
Když cítím, že mám málo vlákniny, ráda snídám tuto kaši z otrub a oslabené slinivce nevadí. Uvedenou kombinací potravin vznikne pokrm, které je vlastně lékem pro tělo.