Ovesné otruby s rozinkami

04.03.2014 12:04

 

1 porce

Ingredience:

* 50 g ovesných otrub mletých

* 200–230 ml horké vody

* 20 g „modrých“ nesířených rozinek

* 15–20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“

* kvalitní mletá skořice

* mletý fenykl

Ovesné otruby jsou často opomíjeny a je to škoda, protože jsou velice prospěšné. Pomáhají snižovatsnižovat  hladinu cholesterolu v krvi a současně napomáhají kvalitní funkci střev. Z ovesných otrub můžeme připravit rychlou snídani, když nemáme čas si ráno vařit a přitom máme chuť na něco teplého.

Ovesné otruby zalijeme v misce vařící vodou, jednou dvakrát jimi v horké vodě zamícháme a pak ještě za míchání přidáme trochu ovesného nápoje. Nakonec pár rozinek na oslazení. Do vzniklé kaše přidáme léčivou skořici a mletý fenykl pro dobré trávení a je to hotovo.

Nevaříme, jenom necháme chvíli nabobtnat. Nic víc a nic míň. Našemu tělu dodáme touto kaší z otrub a ovesného „mléka“ dostatek sacharidů,vlákniny a mnoho dalších výživných látek. Máme tak zajištěn kvalitní start do nového dne.

Tato ranní kaše chutná dobře s bílou ajurvédskou kávou.

 

Poznámka: Množstvím horké vody ovlivníme konzistenci kašovitého pokrmu. K míchání je dobré použít kromě lžičky i malou metličku nebo vidličku, abychom zamezili vytvoření hrudek v pokrmu.

Ovesné otruby jsou kupodivu velice chutné i v suchém stavu a lze je s úspěchem „vpašovat“ i do různých müslí a také do pečiva, kterému dodají více vlákniny. Obsahují cenné minerální látky a také vitamíny, hlavně skupiny B.

Skořice je velkým pomocníkem při trávení a není mnoho známo, že má při vnitřním užívání obrovské protiplísňové účinky.

Fenykl známe většino z dětství, kdy nám byl podáván jako čaj na „bolení bříška“. Je však velmi prospěšný i dospělým a pomáhá tělu s detoxikací.

Když cítím, že mám málo vlákniny, ráda snídám tuto kaši z otrub a oslabené slinivce nevadí. Uvedenou kombinací potravin vznikne pokrm, které je vlastně lékem pro tělo.