Opravdu zdravě

31.03.2013 13:00

Změňte mouku


Při přípravě těsta hledáme ve spíži nejprve bílou mouku.  Zkusme ji ale vyměnit za mouku špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Bílá mouka neobsahuje cenné vitaminy a minerály, vlákninu a navíc i zhoršuje trávení a překyseluje organismus. Bílá mouka v kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index potravin, proto poté neustálé mlsáme a máme chuť na sladké. 

Bílá vs. špaldová

Bílá mouka se vyrábí ze zrn geneticky vyšlechtěné pšenice pěstované především na množství (čím vyšší výnos, tím lépe). Vyrábí se namletím zrn zbavených klíčků i obalů, ale jsou to právě klíčky a obaly zrna, které jsou nositelem vitaminu B, vlákniny, a tím i zdrojem komplexních sacharidů. Bílá mouka se tak stává pouhým zdrojem prázdné energie obsahujícím lepek. Pro nasycení budete potřebovat několik kousků pečiva, ale hlad se dostaví velice brzy.

Špaldová mouka, tedy pšenice špalda, je jednou z nejstarších lidmi pěstovaných obilnin vůbec. Ještě před sto lety byla naprosto běžnou i u nás, ale právě díky nižší výnosnosti byla nahrazena pšenicí takovou, jakou ji známe dnes. Na rozdíl od klasické mouky je špalda zpracovávána celá a díky tomu obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitaminu B a je zdrojem rostlinných bílkovin a komplexních sacharidů.

Ačkoli obsahuje lepek, bývá i alergiky dobře snášena. A právě díky obsahu lepku je vhodná pro pečení, výrobky se nedrolí (jako v případě chybějícího lepku), a tak může špaldová mouka na rozdíl od ostatních (mouky žitné, pohankové atd.) cele nahradit mouku bílou a ne jen pouze v určitém poměru, jako tomu je u druhů zmiňovaných. Potravinám dodává příjemnou oříškovou chuť a jediným jejím „nedostatkem“ je ten efekt, že pečivo z ní upečené není tolik nadýchané jako z mouky bílé. Je to dáno tím, že i při semletí na mouku hladkou jsou částečky těžší. Tento efekt lze vykompenzovat dvojitou dávkou kvasnic.

Výsledek: Za stejnou kalorickou hodnotou se skrývají dvě tváře, jedna bílá, bledá – bez výživových hodnot v podobě nadýchaných prázdných kalorií a rychlého cukru, po kterém přijde neutěšitelný pocit hladu. Druhá nahnědlá, špaldová s oříškovou chutí, plná vitaminů, vlákniny a která vás zasytí na dlouhou dobu.


Nepoužívejte bílý cukr


Množství cukru můžete buď jednoduše snížit oproti doporučovanému množství, které radí recept nebo ho nahradit jiným sladidlem. Co se týká hnědého cukru, je to vlastně bílý cukr, který ale nebyl při výrobě dokonale zbavený zbytků melasy. Díky melase tedy obsahuje přírodní cukr kromě sacharózy i malé množství vitaminů, minerálních látek a aminokyselin. Hnědý cukr tedy poskytuje tělu kromě energie alespoň malé množství potřebných látek, ale jeho používání je jen o málo zdravější než u bílého cukru. Vliv na vznik zubního kazu, obezity nebo cukrovky je stejný.
Přírodní třtinový cukr má jantarově zlatou barvu a vyrábí se jen krystalizací čerstvé třtinové šťávy s vynecháním všech chemických procesů a přísad. Má typickou karamelovou chuť a vůni po ovoci a medu.
Proto místo bílého cukru používejte přírodní sirupy – javorový (výhodou proti cukru je nižší obsah energie a obsah minerálií, vyšší sladivost - menší množství sirupu se sladkostí vyrovná většímu množství cukru), agávový (nízky GI), kokosový/palmový (nízky GI), kukuřičný, rýžový sirup, ječmennou sladěnku (ječmenný slad obsahuje více než 60 % cukru maltózy, který se oproti sacharóze vstřebává pomaleji a způsobuje menší výkyvy v hladině krevního cukru než klasický cukr, obsahuje vitaminy skupiny B a minerální látky), melasa, pšeničný sirup a podobně. Cukr lze z velké části také nahradit například fruktózou (ovocný cukr – jeho sladivost je asi o třetinu vyšší než u klasického cukru, takže jí pro dosažení stejné sladkosti stačí použít méně), stévií, máčenými rozinkami ve vodě (voda z rozinek nasládne, a získáte tak „sladkou vodu"). A samozřejmě nezapomínejte na med (oproti cukru obsahuje med kromě cukrů glukózy a fruktózy také minerální látky - fosfor, vápník, hořčík a zinek, vitaminy B skupiny a enzymy). 


Kakao a čokoláda

Když používáte kakao, vybírejte kvalitní, nejlépe se značkou sociálně aekologicky férového obchodu - Fair Trade. Nebo zkuste karob a karobové bonbony pro výrobu čokolády. A co je karob, čili svatojánský chléb? Asi 20cm dlouhé lusky rohovníku obecného se melou na prášek podobný kakau. Karob je zdravější variantou kakaa a čokolády, obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu, přičemž například v pečivu jej od kakaa téměř nerozeznáte (pro srovnání kakao obsahuje 17 % tuku a asi 1760 kJ ve 100g; hořká čokoláda 32 % tuku asi 2200 kJ ve 100g; karob obsahuje 4 % tuku a asi 1100 kJ ve 100g).

 

Nahraďte kandované a sířené ovoce

Ideální je nasušit si své vlastní ovoce, ale pokud jste tak neučinili, kupujte si jen nesířené sušené ovoce nejlépe v bio-kvalitě. To poznáte podle bio značky, protože ta síření zakazuje. Sířením si ovoce zachovává původní barvu ovoce a zabraňuje přirozeným enzymatickým změnám (hnědnutí ovoce). Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce. A určitě se tak vyhnete jakýmkoli chemickým barvivům! A co kandované ovoce? To obsahuje přidané jednoduché cukry, které již do cukroví nejsou potřebné, proč si ho zbytečně navíc přislazovat.

Nahraďte mléko?!

V moderní společnosti, mnoho starších lidí trpí osteoporózou, nemoc při které se tělo lehce poláme. Ve vážných případech se mohlo stát, že člověk zemřel na následky zlomenin.

Ale co je osteoporóza?

Je to problém, že tělo ztrácí vápník. To není problém toho, že tělo nedostává dostatek vápníku.

Proto správná cesta jak vyřešit tento problém je, zabránit tomu, aby tělo ztrácelo vápník.

Jak? Jednoduše: Jezte méně proteinu (bílkovin) - zejména masa, vajec (a dalších živočišných bílkovin), cukr a potravinářské chemikálie.

Tyto jídla způsobují překyselení ve vašem těle. Když se vaše krev stane příliš kyselou, zemřete. Takže aby jste byli uchráněni od této smrti, tělo uvolňuje vápník, který je zásaditý, aby se tato kyselost zneutralizovala.

Američané a Evropané mají nejvyšší spotřebu vápníku - mezi 800 - 1000 mg za den. Ale také mají světově nejvyšší výskyt osteoporózy, protože mají dietu bohatou na bílkoviny, cukr a chemikálie.

V chudých částech Asie a Afriky lidé konzumují pouze 300 - 500 mg vápníku za den. Ale pouze pár jich trpí osteoporózou.

Je zřejmé, že řešením je jíst méně proteinů, méně cukru a méně chemikálií. Ale tohle není něco, co nám výživáři a nutriční specialisté běžně doporučují. Místo toho nám říkají, ať jíme více vápníku.

A ještě hůře, podporují nás ke zvýšení vápníku pitím spousty mléka a jezením mléčných produktů - i když tyto potraviny zapřičiňují spoustu dalších zdravotních komplikací, včetně rakoviny, alergie a respirační problémy.

Mléko má také vysoký obsah bílkovin. Takže i když mléko nám poskytuje vápník, tak také způsobuje, že tělu vápník odebírá. Pití mléka nepomůže vyřešit osteoporózu, ale dokáže ji velice zhoršit.

Sesamové semínka obsahují 14x více vápníku než mléko. Jiné druhy semen, jako dýně, slunečnice, meloun jsou také bohatější na vápník než mléko.

Mořské řasy jsou také velice bohaté na vápník. Hijiki obsahuje 14x více vápníku než mléko. Jiné mořské řasy, jako kombu, wakame, nori, arame, agar, dulse atd. obecně obsahují 7 - 14x více vápníku.

Vápníku je také spousta v zelených (listnatých) zeleninách (brokolice, zelí, kapusta, salát, pampeliška) a je mnohem lépe stravitelný než ten v mléce.

Přemýšlejte o tom. Kravské mléko je bohaté na vápník - obsahuje 3x více vápníku v porovnání s lidským mlékem.

Odkud krávy tento vápník berou? Z mléka? Ne, ne. Získávají vápník jezením trávy!

Víte co se stane, když kráva pije mléko? Někteří vědci se to pokusili zjistit, takže učinili jednoduchý experiment. Krmili kravským mlékem dospělé krávy. Krávy skončily vážně nemocné!

Navíc kavské mléko obsahuje bílkovinu kasein, která zabraňuje vstřebávání vápníku a zahleňuje, překyseluje a aby se hled mohl vyloučit potřebuej právě vápník, takže mléko vlastně ještě odvápňuje...

Pochutnejte si raději na ovesném, rýžovém, pohánkovém, mandlovém nebo makovém mléku! Recepty najdete tady ;)