Je žvýkačka nejtoxičtější látkou v supermarketu?

19.02.2014 22:40

Denně se v ČR vyžvýkají stovky tisíc žvýkačekk. Jako u mnoha věci, kterým vystavuje denně svá těla, pojďme chvíli analyzovat složení žvýkaček a položit několik důležitých otázek, týkajících se toho, jaké mají žvýčkačky vliv na naše zdraví. Ruku na srdce - kolik z nás se podívalo na obal na chemické a obsahové složení žvýkaček?

Nedávno jsem se zeptal asi třiceti žen jejichž věk byl většinou do 40 let, zdali mají u sebe žvýkačku. Dvacet sedm ze třiceti bylo schoplno vytáhnout balíček zvýkaček, a některé dokonce zašly tak daleko, že mi řekli proč mají rádi konkrétní značku či příchuť žvýkačky.
I když to není reprezentativní vzorek všech žen, 90% z nich žvýká denně žvýkačky, a některé i více kusů za den. Jako u mnoha věci, kterým vystavuje denně svá těla, pojďme chvíli analyzovat složení žvýkaček a položit několik důležitých otázek, týkajících se toho, jak přispívají k dobrému zdraví. Kolik z nás se podívalo na složení na obalu žvýkaček?
Pokud ano, víte co každá z těchto látek je? Je žvýkačka větší „dávka rakoviny“ než cigareta? Jak uvidíte dále, komerčně produkované žvýkačky jsou jedny z nejvíce toxických látek, kterým můžete vystavit své tělo a doslova může vést k nekterým z nejhorších chorob na světě.
Zde je seznam nejčastěji se vyskytujících přísad v nejoblíbenějších žvýkačkách na trhu:
* Sorbitol, Xylitol, mannitol, maltitol
* gumový základ
* Glycerol
* Přírodní a umělé aroma
* Hydrogenované Kokosový olej a škrob
* Aspartam-acesulfam
* Sójový Lecitin
* Barviva (oxid titaničitý, modrá 2 karmínová, červená 40)
* BHT (Butylhydroxytoluen)
* Kyselina jablečná, kyselina citronová
Složka # 1: Gumový základ.
Představte si, že by k vám někdo přišel a řekl: „Zažvýkal by sis pryž a plasty z pneumatiky?“ Asi byste ho zdvořile odmítli a možná jej chtěli nahlásit k lékaři na psychologické vyšetření. „Gumový základ“ je směs z elastomerů, změkčovadel, tmelů a pryskyřice. Další složky jdoucí do této směsi je polyvinyl-acetát, který je často označován jako „tesařské lepidlo“ nebo „bílé lepidlo“. Tuhý parafín je další složkou, která je vedlejším produktem rafinované ropy. Je žvýkání plastu, ropy a pryže bezpečné? Při žvýkání se vám tyto látky louhují do úst a těla. Mňam.
Složka # 2: Aspartam.
Spory ohledně této látky jsou velmi rozšířené. Je to jedna z nejvíce toxických látek které můžeme konzumovat. Politická korupce a stopa peněz za tímto agentem nemoci je kilometr dlouhá. Aspartam je spojován s všemi hlavními mozkovými chorobami, včetně Alzheimerovy choroby a ALS(Amyotrofická laterální skleróza). Je také považován za hlavního přispěvatele k mnoha dalším nemocem jako je diabetes, roztroušená skleróza, astma, obezita a mnoho dalších. Nachází se v mnoha dietních výrobcích na současném trhu, ale v dlouhodobém horizontu přispívá k obezitě kvůli jeho extrémní kyselosti. Aspartam je excitotoxin, který příliš vzrušuje neurony v mozku, až vyhoří a umírají. Dr. Russell Blaylock je předním odborníkem na aspartam a další excitotoxiny a velmi vám doporučujeme, abyste se podívali na jeho dokument s názvem “Sweet Misery: A Poisoned World”.
Složka # 3: Hydrogenovaný kokosový olej a škrob.
Hydrogenace je chemický proces, který dodává vodík přes dvojitou vázbu uhlíku. To se provádí pro zvýšení trvanlivosti výrobku, přeměňuje olej do látky podobné plastu. Tento proces také vytváří trans tuky, o kterých je nyní známo, že jsou velmi škodlivé pro zdraví.
Složka # 4: Barviva (oxid titaničitý, modrá 2 karmínová, červená 40)
Oxid titaničitý je nanočástice, která je velmi běžná v opalovacích krémech či mnoho dalších zdravotnických výrobcích, včetně syntetických doplňků stravy. Nové důkazy vedou k poznání že tato látka je karcinogenní. My jako lidé jsme přitahování k věcem, které jsou pestré. Umělá potravinová barviva jako je červená 40 jsou vyrobeny z ropy a jsou nebezpečné pro naše zdraví. Mnoho lidí má na tyto látky extrémní alergii a navíc také přispívají k ADD(porucha pozornosti) a dalším poruchám a onemocněním.
Složka # 5: Sorbitol, Xylitol, mannitol, maltitol.
Tyto cukerné alkoholy jsou původně z cukru, ale jsou tak změněny, že jsou brány jako neobsahující cukr. Obecné pravidlo je, že  když je příroda upravena a změněna aby se vytvořil „lepší“ produkt, dost často je výsledkem něco co není zdravé. Někdo jde až tak daleko, že označuje tyto produkty jako mnohem horší než cukr a stimulující růst hmotnosti. Další nežádoucí účinky mohou zahrnovat bolest břicha a průjem. Je alkohol cukru lepší než cukr? Žádná z těchto látek není dobrá, takže srovnání je poněkud zbytečné.
Žvýkačka a trávení
Pokaždé když žvýkáte žvýkačku, je váš mozek oklamán a myslí si že jíte jídlo. Proto vysílá signály do vašeho žalůdku, slinivky břišní a dalších orgánů zapojených do trávení aby se připravili na toto „jídlo“. Vaše slinné žlázy a slinivka začnou vysílat enzymy, které jsou nezbytné pro trávení potravy a vstřebávání živin z potravy. Konstatní emise enzymů je časem vyčerpá a poté může být tento proces zpomalen. Pokud nerozkládáte a nevstřebáváte jídlo správně, časem můžete onemocnět, protože tělo potřebuje živiny k obnově a rozvíjení.
Alternativa pro svěží dech
Dobrou alternativou ke žvýkačkám je nosit malou lahvičku organického mátového oleje a když budete chtít svěží dech, stačí dát do pusy jednu kapku a dosáhnete stejného účinku. Můžete najít mnoho potrevinářských olejů, které jsou skvělými pomocníky pro získání  svěžího dechu.
Ve žvýkačkách není nic přirozeného. Je to chemická směs, která v žádném případě nepřispívá ke zdraví nebo dobrým zubům. Nenechte se zmást efektní reklamou. Pět složek, které sjem hodnotili výše, v té či oné formě přispívají k nemocem a špatnému zdraví. Opravdu chcete podstoupit toto riziko kvůli svěžímu dechu? V budoucnu možná uvidíme, že žvýkačky mohou přispívat k onemocnění stejně jako cigarety.
https://www.activistpost.com/2012/08/is-chewing-gum-most-toxic-substance-in.htm

Pokud ano, víte co každá z těchto látek je? Je žvýkačka větší „dávka rakoviny“ než cigareta? Jak uvidíte dále, komerčně produkované žvýkačky jsou jedny z nejvíce toxických látek, kterým můžete vystavit své tělo a doslova může vést k nekterým z nejhorších chorob na světě.

Zde je seznam nejčastěji se vyskytujících přísad v nejoblíbenějších žvýkačkách na trhu:

* Sorbitol, Xylitol, mannitol, maltitol

* gumový základ

* Glycerol

* Přírodní a umělé aroma

* Hydrogenované Kokosový olej a škrob

* Aspartam-acesulfam

* Sójový Lecitin

* Barviva (oxid titaničitý, modrá 2 karmínová, červená 40)

* BHT (Butylhydroxytoluen)

* Kyselina jablečná, kyselina citronová

 

Složka # 1: Gumový základ.

Představte si, že by k vám někdo přišel a řekl: „Zažvýkal by sis pryž a plasty z pneumatiky?“ Asi byste ho zdvořile odmítli a možná jej chtěli nahlásit k lékaři na psychologické vyšetření. „Gumový základ“ je směs z elastomerů, změkčovadel, tmelů a pryskyřice. Další složky jdoucí do této směsi je polyvinyl-acetát, který je často označován jako „tesařské lepidlo“ nebo „bílé lepidlo“. Tuhý parafín je další složkou, která je vedlejším produktem rafinované ropy. Je žvýkání plastu, ropy a pryže bezpečné? Při žvýkání se vám tyto látky louhují do úst a těla. Mňam.

Složka # 2: Aspartam.

Spory ohledně této látky jsou velmi rozšířené. Je to jedna z nejvíce toxických látek které můžeme konzumovat. Politická korupce a stopa peněz za tímto agentem nemoci je kilometr dlouhá. Aspartam je spojován s všemi hlavními mozkovými chorobami, včetně Alzheimerovy choroby a ALS(Amyotrofická laterální skleróza). Je také považován za hlavního přispěvatele k mnoha dalším nemocem jako je diabetes, roztroušená skleróza, astma, obezita a mnoho dalších. Nachází se v mnoha dietních výrobcích na současném trhu, ale v dlouhodobém horizontu přispívá k obezitě kvůli jeho extrémní kyselosti. Aspartam je excitotoxin, který příliš vzrušuje neurony v mozku, až vyhoří a umírají. Dr. Russell Blaylock je předním odborníkem na aspartam a další excitotoxiny a velmi vám doporučujeme, abyste se podívali na jeho dokument s názvem “Sweet Misery: A Poisoned World”.

Složka # 3: Hydrogenovaný kokosový olej a škrob.

Hydrogenace je chemický proces, který dodává vodík přes dvojitou vázbu uhlíku. To se provádí pro zvýšení trvanlivosti výrobku, přeměňuje olej do látky podobné plastu. Tento proces také vytváří trans tuky, o kterých je nyní známo, že jsou velmi škodlivé pro zdraví.

Složka # 4: Barviva (oxid titaničitý, modrá 2 karmínová, červená 40)

Oxid titaničitý je nanočástice, která je velmi běžná v opalovacích krémech či mnoho dalších zdravotnických výrobcích, včetně syntetických doplňků stravy. Nové důkazy vedou k poznání že tato látka je karcinogenní. My jako lidé jsme přitahování k věcem, které jsou pestré. Umělá potravinová barviva jako je červená 40 jsou vyrobeny z ropy a jsou nebezpečné pro naše zdraví. Mnoho lidí má na tyto látky extrémní alergii a navíc také přispívají k ADD(porucha pozornosti) a dalším poruchám a onemocněním.

Složka # 5: Sorbitol, Xylitol, mannitol, maltitol.

Tyto cukerné alkoholy jsou původně z cukru, ale jsou tak změněny, že jsou brány jako neobsahující cukr. Obecné pravidlo je, že  když je příroda upravena a změněna aby se vytvořil „lepší“ produkt, dost často je výsledkem něco co není zdravé. Někdo jde až tak daleko, že označuje tyto produkty jako mnohem horší než cukr a stimulující růst hmotnosti. Další nežádoucí účinky mohou zahrnovat bolest břicha a průjem. Je alkohol cukru lepší než cukr? Žádná z těchto látek není dobrá, takže srovnání je poněkud zbytečné.

Alternativy pro svěží dech najdete už brzy na našem e-shopu.

 

Kontakt

Simona Čelárová - wellness kouč pro oblast zdraví, výživy a seberealizace

PRAHA
+420 605 082 603 simona.celarova@gmail.com