Hořčičné semínko a jeho léčebné účinky

06.03.2014 20:55

Mám takový dojem, že Češi znají hořčičné semínko pouze jako plnotučnou anebo jinou hořčici. Ve skutečnosti je hořčičné semínko hotový zázrak přírody. Pěstuje se po celém světě již více než 5000 let.

Hořčice se pěstuje po celé Evropě, Asii a dokonce i v Himalájích. Zmínka o hořčičném semínku je dokonce i v Bibli. Velmi dobře se semínko zabydlelo v Řecku, kde se stalo stěžejním kořením řecké kuchyně. Drcené hořčičnésemínko (anebo celé) je zde součástí každého mixu koření. Pokud tedy chcete vskutku vařit řeckou kuchyni, neobejdete se nejenže bez olivového oleje, ale také bez hořčičného semínka.

Hořčičných semínek je ohromný počet druhů (cca 40), avšak ke konzumaci jsou vhodné pouze tři: černé, bílé a nejznámější hnědé semínko. Bílé SEMÍNKO má nejjemnější a nejméně ostrou chuť (pozor ve skutečnosti je žlutá), naopak černé semínko je nejvíce pikantní a má také velice výrazné aroma. Dnes se nejvíce hořčice pěstuje Maďarsko, Velká Británie, Kanada a USA.

Hořčičné semínko a léčebné účinky

Hořčičné semínko však není skvělým kořením, ale i velice mocným lékem. Již Hippokrates vytvářel z hořčice speciální placky, které přikládal na bolavé klouby. Římané pak z hořčičného semínka vyráběli léčivou pastu.

V hořčičném semínku naleznete velké množství vitamínů, enzymů a dalších látek, které mají blahodárný vliv na lidský organismus. Hořčičné semínko obsahují selen, mangan, hořčík, fosfor, B komplex (niacin, thiamin, riboflavin), dále vitamíny A, C, a také omega 3 mastné kyseliny, micronase enzymy a tryptofan. Díky tomu má hořčičné ověřené protirakovinné účinky, kdy chrání organismus před vznikem rakovinových buněk.Kromě toho má však i protizánětlivý účinek (působí antibakteriálně, antisepticky i protiplísňově).Hořčičné semínko dokáže zpacifikovat astma, zklidnit revma i artritidu, snížit tlak i hladinu cholesterolu, normalizuje u žen problémy se spánkem, hlavně v období menopauzy. To však není vše, hořčičné semínko tak dokáže eliminovat záchvaty migrény, pozitivně ovlivňuje diabetické srdce a cukrovku. Hořčičné semínko má tu moc celé tělo rozehřát a rozproudit, právě proto pozitivně ve formě obkladů působí proti revmatu a artritidě, ale na podobném podkladě působí blahodárně i jinde. Hořčičné semínko při konzumaci rozpálí i metabolismus, jehož činnost se následně urychlí, dojde tedy k podpoře trávení, podpoře spalování tuků (snížení cholesterolu), a tedy i celkovému hubnutí.  Je také i prostředkem, jenž zabraňuje vzniku zácpy. Obklady z hořčičného semínka jsou i dobrým relaxantem. Rozemleté hořčičné semínkovmasírované do pokožky hlavy, působí také podpůrně na růst vlasů.

Zařaďte proto hořčičné semínko do své kuchyně. Zcela zjevně to stojí za to!

Zdroj: sxc.hu, Autor: Dominic Morel Místo Knysna , Western Cape, Jižní Afrika