Oves - nezbytný pro člověka?

20.02.2014 19:43

Každá obilovina má specifické vlastnosti, které podporují a upevňují naše zdraví. Pro náš život jsou tyto potraviny naprosto nezbytné. Oves patří k základním obilovinám a vždycky, po celou lidskou historii, byl do potravy zařazován pro vysokou energetickou hodnotu. Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organizmu. Obsahuje - jako ostatně i jiné obiloviny - složité cukry, které mají pro nás zásadní význam. Doplňují širokou paletu nejrůznějších minerálů, vitaminů, bílkovin důležitých pro zdravý život. Oves má velmi kvalitní složité cukry, které se rozkládají v zažívacím traktu plynule a vstřebávají se podle potřeby organismu. Na rozdíl od cukru jednoduchého (řepný cukr) nezatěžují slinivku břišní ani jiné orgány. Lidé zjistili, že dává sílu na delší dobu. Proto dnes například horolezci a jiní výkonní sportovci zařazují do své potravy ovesné produkty.

Obsahuje oves vitaminy, minerály a vlákninu, které umožňují dokonalé trávení? 
Kdo pije čaj z ovsa dělá vždycky hopsa…
tvrdili předkové, my dnes víme, že má i krásnou a zdravou pleť.

Oves je lehce stravitelný, má vše, co nás posiluje, a při tom nezatěžuje zažívací trakt. Dříve lidé používali oves také jako prostředek k řešení zdravotních problémů. Nejen zrna, ale také slámu. Zejména na ekzémy a záněty kůže.

Z rozdrcených obilných zrnek se připravoval čaj působící na posílení nervové soustavy, zejména při vyčerpanosti a únavě. Dnes dáváme přednost plnohodnotné potravině z ovsa - ovesnému mléku.

Navíc výluh z ovesných zrn podporuje činnost ledvin, odstraňuje nespavost, tlumí činnost štítné žlázy, je tudíž dobrým prostředkem i proti tzv. rodové obezitě. Velmi dobře působí proti průjmům. Dříve se podával také jako podpůrný lék při zánětech pankreasu (slinivky břišní). Provedeme-li rekapitulaci významu ovsa pro lidské zdraví - energeticky prospěšný produkt, podporující kvalitu kůže, působící proti zánětům i alergii, pomáhá zažívacímu ústrojí a má i mnoho dalších pozitiv - můžeme si položit otázky:


Podnikatelé, pijete ovesné mléko?
Maminky, dáváte svým dětem kvalitní nápoj - ovesné mléko?
Alergici - proč si nepomáháte ovesným mlékem?

A navíc…Mimořádné uplatnění! 
Ovesné mléko je podpůrným prostředkem při odvykání drogové závislosti, a to jak samotných drog, tak kouření i alkoholu. Má velmi dobré preventivní účinky.

Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, které jsou nutné jak pro naši krvetvorbu, tak pro nervový systém. Nezanedbatelný je také podíl zinku, který má nezastupitelnou roli v našem metabolismu.

Pro zajímavost:
Ovesná koupel posiluje organizmus po celkové únavě a vyčerpanosti, působí proti ekzémům a jakýmkoliv kožním nemocem, je velmi vhodná při revmatu ischiasu, ústřelu.

Chceme-li se vyhnout řadě obtíží a nemocí, měli bychom do jídelníčku pravidelně zařazovat ovesné mléko.

Oves
Nutritiční hodnty na 100 g 
Energy 1,628 kJ (389 kcal)
Sacharidy 66.3 g
Vláknina 10.6 g
Tuk 6.9 g
Protein 16.9 g
Thiamine (vit. B1) 0.763 mg (66%)
Riboflavin (vit. B2) 0.139 mg (12%)
Niacin (vit. B3) 0.961 mg (6%)
Kys.pantoteinová (B5) 1.349 mg (27%)
Kys.listová (vit. B9) 56 μg (14%)
Calcium 54 mg (5%)
železo 5 mg (38%)
Magnesium 177 mg (50%)
Mangan 4.9 mg (233%)
Forsfor 523 mg (75%)
Draslík 429 mg (9%)
Zinek 4 mg (42%)
Beta-glukany-vláknina 4 g