Superfood

Co to jsou Superfoods neboli SUPERPOTRAVINY?

Jak už můžeme odvodit ze samotného názvu, jedná se o potraviny (nebo potravinové doplňky), které jsou nějakým způsobem výjimečné. Obsahují velké množství důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají antioxidační účinky, podporují imunitní systém a obsahují vysokou enzymatickou hodnotu.

Superpotraviny byly známé svou účinností, léčivým charakterem a uzdravujícími schopnostmi už před tisíci lety. Mnoho z nich také pochází z míst, kde dříve sídlily starodávné civilizace (Středomoří, Jižní Amerika, Asie, Severní Afrika…). Drsné podmínky jako např. pouště, tropické pralesy nebo nadmořská výška donutily plodiny zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v takovém prostředí mohly vůbec přežít (Aida-Organic). Díky tomu můžeme v superpotravinách objevovat skutečně abnormální množství nutričních hodnot, kterých se nám jinak často nedostává. To je taky důvod PROČ je konzumovat, vzhledem k tomu, že dnešní kvalita ovoce a zeleniny (nemluvě o potravinách) na trhu je smutně nedostačující.

Co všechno tedy superpotraviny obsahují?

  • vitamíny
  • minerály
  • proteiny – i esenciální
  • enzymy (jednoduché či složené bílkoviny, určující rychlost a povahu chemických reakcí a řídící většinu biochemických procesů v našem organismu)
  • koenzymy (nízkomolekulární látky, které při reakcích způsobují regeneraci)
  • antioxidanty
  • vlákninu

Superfoods1

Tyto potraviny by měly být konzumovány v přirozené, syrové formě. Jinak o mnohé enzymy, vitamíny, proteiny a ostatní látky, díky kterým jsou tak jedinečné, pochopitelně přijdou.

K superpotravinám se obecně řadí i většina ořechů (jako jsou např. kešu, mandle, vlašské ořechy…), semínek, luštěnin (čočka, fazole, soja) a některé druhy ovoce, hlavně to bobulovité (borůvky, maliny, ostružiny) nebo třeba granátové jablko a avokádo.

Mezi klasické a nejznámější superpotraviny ale patří:

  • Acai bobule  – ovoce, pocházející z palmy Açai z deštných Amazonských pralesů v Brazílii – nejsilnější antioxidant.
  • AlfaAlfa - luštenina původem z Malé a Střední Asie - má vysokou nutriční hodnotu, detoxikuje trávící trakt, podporuje  vstřebávání bílkovin a minerálů.
  • Baobab - dužina plodů africké stromu - překypuje nutričními látkami, díky jejichž množství se považuje za potravinu budoucnosti. 
  •  Nopál  – mexický kaktus označovaný jako "božská rostlina", upravuje peristatiku střev, vyživuje. 
  • Aloe Vera – léčivá sukulentní rostlina původem ze severní Afriky – „rostlina nesmrtelnosti“.
  • Camu Camu bobule – ovoce pocházející z tropických deštných pralesů v jižní Americe – nejbohatší na vitamín C.
  • Goji - plody kustovnice čínské pochází především z úrodné půdy Himalájí – mají výborné antioxidační účinky, podporují imunitu, vyrovnávají pH v krvi a jsou největším zdrojem beta-karotenu.
  • Graviola - jedinečná rostlina používaná v přírodní medicíně jihoamerických indiánů.
  • Chia semínka – semínka šalvěje hispánské, pochází z Jižní a Střední Ameriky – přírodní povzbuzovač energie.
  • Chlorella sladkovodní řasa původem z Japonského ostrova Ishigaki, obsahuje nejvíce mastných kyselin, snižuje špatný HDL cholesterol.
  • Kakaové boby– plody kakaovníku, původem z Jižní Ameriky – vitamínová a minerální bomba s antioxidačními účinky.
  • Kelp – je vodní tráva (řasa), roste v mělčinách oceánů – nejbohatší přírodní zdroj jódu.
  • Kokosové ořechy– jsou bohaté na mnohé vitamíny a minerály.
  • Lucuma – subtropické ovoce z údolí Andského pobřeží Peru –  léčebný prostředek a zdravé dochucovadlo.
  • Maca kořen – pochází z Bolívie a Peru –vyrovnáva a stabilizuje hormonální, nervový a kardiovaskulární systém.
  • Mladý ječmen – prášek získávaný z mladých listů ječmene, původem z Nového Zélandu – má detoxikační účinky.
  • Noni – tropická rostlina původem z Havaje, Fidži a Indie – obsahuje 17 aminokyselin a pomáhá proti migrénám a depresím.
  • Qunioajihoamerická plodina podobná obilninám – má vysoký obsah bílkovin.
  • Fialová kukuřice - vynikající antioxidant z peruánských And, posiluje nervový systém, mozkovou činnost i štítnou žlázu.
  • Spirulina – planktonní modro-zelená sinice se pěstuje na farmách v USA, Indii, Číně i Japonsku – brání růstu nežádoucích virů a je vysokým antioxidantem a velkým zdrojem bílkovin.
  • Včelí produkty – pyl, propolis, med, známe jeho různé druhy, podle místa původu – pomáhá zvyšovat imunitu.
  • Moruše-  chutné ovoce ze stromu pocházející z Číny, zdroj antioxidačních a antibakteriálních látek.
  • Maqui- domorodí obyvatelé indiánského kmene Mapucho z maqui vyráběli nápoj zvaný „chicha“ za účelem získání síly a vytrvalosti.
  • Mangostan- ovoce , které je pro lidi žijící v asijské džungli jednou z nejcennějších   potravin a nazývá se také ovoce   bohů.  Až dosud je v Asii   považováno za jedno z nejposvátnějších   a nejcennějších druhů   ovoce, ale v Severní Americe a Evropě je téměř neznámé.
  • Maracuja - exotické ovoce plné vitamínů pocházející z tropických oblasti Brazílie, Peru a dalších zemí Jižní Ameriky.
  • Rhodiola rosea - tzv. “zlatý kořen”- zvyšuje odolnost proti nemocem, podporuje dlouhověkost, zlepšuje sexuální vitalitu, blahodárné působí na mozkové buňky..
  • Yuccaočistí  od všech nečistot a usazenin naskládaných za mnoho let.
  • Konopný protein - 50% bílkovina velmi vysoké nutriční hodnoty. Představuje kompletní zastoupení všech aminokyselin, dokonalou rovnováhu všech nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9.
  •  Probiotika  - živé mikroorganismy, které posiluji imunitní systém a zdravou střevní mikroflóru.
Dále k nim můžeme zaradit Ayurvédské bylinky: Tulsi, Brahmi, Amalaki, Ašvagandu, Šatavari atd.
U některých superpotravin je rovnou odkaz, který vás přesměruje přímo na článek o dané plodině s možností zakoupení.

ZDROJ: 

Wolfe, D. 2009. Superfoods: The Food and Medicine od The Future. North Atlantic Books: Berkley. California.

Aida Organic. Co jsou superfoods (zdravé potraviny). Aida Organic.cz (online) URL: http://www.aida-organic.cz/Clanek/Superfoods/Co_jsou_superfoods/.

www.jakorybicka.cz