Jak už můžeme odvodit ze samotného názvu, jedná se o potraviny (nebo potravinové doplňky), které jsou nějakým způsobem výjimečné. Obsahují velké množství důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají antioxidační účinky, podporují imunitní systém a obsahují vysokou enzymatickou hodnotu.
Superpotraviny byly známé svou účinností, léčivým charakterem a uzdravujícími schopnostmi už před tisíci lety. Mnoho z nich také pochází z míst, kde dříve sídlily starodávné civilizace (Středomoří, Jižní Amerika, Asie, Severní Afrika…). Drsné podmínky jako např. pouště, tropické pralesy nebo nadmořská výška donutily plodiny zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v takovém prostředí mohly vůbec přežít (Aida-Organic). Díky tomu můžeme v superpotravinách objevovat skutečně abnormální množství nutričních hodnot, kterých se nám jinak často nedostává. To je taky důvod PROČ je konzumovat, vzhledem k tomu, že dnešní kvalita ovoce a zeleniny (nemluvě o potravinách) na trhu je smutně nedostačující.
Co všechno tedy superpotraviny obsahují?
- vitamíny
- minerály
- proteiny – i esenciální
- enzymy (jednoduché či složené bílkoviny, určující rychlost a povahu chemických reakcí a řídící většinu biochemických procesů v našem organismu)
- koenzymy (nízkomolekulární látky, které při reakcích způsobují regeneraci)
- antioxidanty
- vlákninu
Tyto potraviny by měly být konzumovány v přirozené, syrové formě. Jinak o mnohé enzymy, vitamíny, proteiny a ostatní látky, díky kterým jsou tak jedinečné, pochopitelně přijdou.
K superpotravinám se obecně řadí i většina ořechů (jako jsou např. kešu, mandle, vlašské ořechy…), semínek, luštěnin (čočka, fazole, soja) a některé druhy ovoce, hlavně to bobulovité (borůvky, maliny, ostružiny) nebo třeba granátové jablko a avokádo.
Mezi klasické a nejznámější superpotraviny ale patří:
- Acai bobule – ovoce, pocházející z palmy Açai z deštných Amazonských pralesů v Brazílii – nejsilnější antioxidant.
- AlfaAlfa - luštenina původem z Malé a Střední Asie - má vysokou nutriční hodnotu, detoxikuje trávící trakt, podporuje vstřebávání bílkovin a minerálů.
- Baobab - dužina plodů africké stromu - překypuje nutričními látkami, díky jejichž množství se považuje za potravinu budoucnosti.
- Nopál – mexický kaktus označovaný jako "božská rostlina", upravuje peristatiku střev, vyživuje.
- Aloe Vera – léčivá sukulentní rostlina původem ze severní Afriky – „rostlina nesmrtelnosti“.
- Camu Camu bobule – ovoce pocházející z tropických deštných pralesů v jižní Americe – nejbohatší na vitamín C.
- Goji - plody kustovnice čínské pochází především z úrodné půdy Himalájí – mají výborné antioxidační účinky, podporují imunitu, vyrovnávají pH v krvi a jsou největším zdrojem beta-karotenu.
- Graviola - jedinečná rostlina používaná v přírodní medicíně jihoamerických indiánů.
- Chia semínka – semínka šalvěje hispánské, pochází z Jižní a Střední Ameriky – přírodní povzbuzovač energie.
- Chlorella– sladkovodní řasa původem z Japonského ostrova Ishigaki, obsahuje nejvíce mastných kyselin, snižuje špatný HDL cholesterol.
- Kakaové boby– plody kakaovníku, původem z Jižní Ameriky – vitamínová a minerální bomba s antioxidačními účinky.
- Kelp – je vodní tráva (řasa), roste v mělčinách oceánů – nejbohatší přírodní zdroj jódu.
- Kokosové ořechy– jsou bohaté na mnohé vitamíny a minerály.
- Lucuma – subtropické ovoce z údolí Andského pobřeží Peru – léčebný prostředek a zdravé dochucovadlo.
- Maca kořen – pochází z Bolívie a Peru –vyrovnáva a stabilizuje hormonální, nervový a kardiovaskulární systém.
- Mladý ječmen – prášek získávaný z mladých listů ječmene, původem z Nového Zélandu – má detoxikační účinky.
- Noni – tropická rostlina původem z Havaje, Fidži a Indie – obsahuje 17 aminokyselin a pomáhá proti migrénám a depresím.
- Qunioa - jihoamerická plodina podobná obilninám – má vysoký obsah bílkovin.
- Fialová kukuřice - vynikající antioxidant z peruánských And, posiluje nervový systém, mozkovou činnost i štítnou žlázu.
- Spirulina – planktonní modro-zelená sinice se pěstuje na farmách v USA, Indii, Číně i Japonsku – brání růstu nežádoucích virů a je vysokým antioxidantem a velkým zdrojem bílkovin.
- Včelí produkty – pyl, propolis, med, známe jeho různé druhy, podle místa původu – pomáhá zvyšovat imunitu.
- Moruše- chutné ovoce ze stromu pocházející z Číny, zdroj antioxidačních a antibakteriálních látek.
- Maqui- domorodí obyvatelé indiánského kmene Mapucho z maqui vyráběli nápoj zvaný „chicha“ za účelem získání síly a vytrvalosti.
- Mangostan- ovoce , které je pro lidi žijící v asijské džungli jednou z nejcennějších potravin a nazývá se také ovoce bohů. Až dosud je v Asii považováno za jedno z nejposvátnějších a nejcennějších druhů ovoce, ale v Severní Americe a Evropě je téměř neznámé.
- Maracuja - exotické ovoce plné vitamínů pocházející z tropických oblasti Brazílie, Peru a dalších zemí Jižní Ameriky.
- Rhodiola rosea - tzv. “zlatý kořen”- zvyšuje odolnost proti nemocem, podporuje dlouhověkost, zlepšuje sexuální vitalitu, blahodárné působí na mozkové buňky..
- Yucca - očistí od všech nečistot a usazenin naskládaných za mnoho let.
- Konopný protein - 50% bílkovina velmi vysoké nutriční hodnoty. Představuje kompletní zastoupení všech aminokyselin, dokonalou rovnováhu všech nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9.
- Probiotika - živé mikroorganismy, které posiluji imunitní systém a zdravou střevní mikroflóru.
ZDROJ:
Wolfe, D. 2009. Superfoods: The Food and Medicine od The Future. North Atlantic Books: Berkley. California.
Aida Organic. Co jsou superfoods (zdravé potraviny). Aida Organic.cz (online) URL: https://www.aida-organic.cz/Clanek/Superfoods/Co_jsou_superfoods/.
www.jakorybicka.cz