Umeocet - malý zázrak v kuchyni

16.05.2014 17:14
Tradiční japonská snídaně (po směru hodinových ručiček nahoru): pečené ryby, nakládané umeboshi švestky, rýže se žloutkem a polévka miso. Vpravo pod konvicí s čajem žluté nakládané ředkvičky. (John Dominis/Getty Images)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Máte zálibu v zeleninových salátech? Možná vám dobře poslouží rada, že pokud do nich přidáte umeocet, nebudete již potřebovat sůl.

Jeho červená tekutina totiž není tak docela skutečným octem. Namísto kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Jeho chuť je výrazně slano-kyselá. A to je do salátů ta pravá chuť. Skvěle nahradí vinný nebo jablečný ocet, nemluvě o tom obyčejném, který působí nepříznivě na střevní mikroflóru.

Umeocet neboli ume-su vzniká jako „odpadní produkt” při procesu fermentace švestiček umeboshi. Japonské švestičky se nakládají spolu s listy perilly (shizo) a jejich vedlejší produkt nemá v podstatě s octem nic společného. Umeocet vám pokrm spíše osolí, než okyselí.

Můžete si být jisti, že jeho červená tekutina je vyrobena přírodním procesem, obsahuje asi 30 % mořské soli, extrakt z japonských švestiček a listů perilly (shizo). Pokud rádi tvoříte letní zeleninové saláty, zálivka s umeoctem je do nich jedinečná. Můžete jím také ochutit pokrmy, kterým poslouží k dosažení výsledné slanokyselé chuti.

Také nápoj

Jestliže si do sklenice vody přidáte pár kapek červené tekutiny, můžete si tak navíc namíchat osvěžující letní nápoj. Pro zimní období je doporučován horký nápoj, který namícháte ze lžíce umeocta a lžíce sojové omáčky. Dáte do hrnku s horkou vodou - tento nápoj vás v zimě vždy postaví na nohy.

Přírodní fermentací vznikají jedinečné vlastnosti umeocta 

Umeocet je doporučován proti žaludečním potížím, zlepšuje chuť k jídlu. Může zlepšit zažívání, snížit únavu, eliminovat pálení žáhy; napomáhá proti bolestem hlavy, zpomaluje stárnutí. Navzdory své chuti snižuje kyselost v těle a neutralizuje toxiny. Obsahuje enzymy a dodává energii. Celkově harmonizuje organismus vašeho těla.

Kde jej sehnat 

Stále oblíbenější umeocet dostanete koupit v prodejnách zdravé výživy. Červená lahvička se stane vaší oblíbenou pochutinou a vedle toho ozdravuje vaše tělo. Je možno jej použít i jako dochucovadlo pokrmů i polévek. 

Jeho zdroj, švestičky umeboshi, rostou v Číně a v Japonsku. Někdo říká, že toto ovoce je blíže spíš meruňkám. Obsahují přírodní kyseliny a minerály, jako vápník, železo a fosfor. Japonci si s oblibou plody přidávají k rýži.

Dovoz umeocta do ČR zajišťují firmy, jako například Countrylife nebo Sunfood.


Zdroj: diety-recepty.cz, Countrylife, Sunfood