Smoothie: koktejl plný vitamínů a minerálů

09.04.2014 13:40
 

O smoothie se v poslední době píše stále častěji. Já k snídani neznám nic báječnějšího. Koktejly jsou výtečným úvodem ke zdravé stravě. Málo kalorií, málo tuku a hodně energie, úžasná snídaně, lehké jídlo nebo svačina. Takže jestli si chcete dopřát skutečně snadný nástup do vita stylu, pak přeřadit na koktejly a odjistit mixéry! 

Dobrý koktejl je obecně řečeno hustý a vydatný. Odšťavňovače vylisují z ovoce jen šťávu a z dužiny je odpad, zato když si děláte koktejl, pužíváte k tomu mixér a nic se nevyhodí. Jsou úžasně jednoduché na přípravu a neuvěřitelně zdravé. Například: vhoďte do mixéru zralou broskev, banán a pár jahod, mixujte všechno tak asi minutu a - jupíí! Jste přesně tam, kde jste chtěli být. Hotovo!

Buďte tvořivý. Podstatou je experimentovat a mít z toho požitek. 

    Co tedy potřebujeme?

  • mixér (např.Thermomix)
  • zralé ovoce, např. banány (mají hodně hnědých teček, neplést však s černými otlačeninami)
  • alespoň hrst listové zeleniny (čím zmavští, tím lepší)
  • trochu semínek (nejlépe předem namočených ve vodě) anebo jejich máslo
  • čerstvou vodu

Začneme tedy s banány (hodí se ale i jiné sladké ovoce jako jablka, hrušky nebo sezónně meruňky), přidáme hrst listové zeleniny (zelí, různé druhy salátů, špenát, kapusta, rukola, polníček, řeřicha; vůbec nejlepší jsou pak plané byliny jako kopřiva, pampeliška, jitrocel a mnoho dalších) a přidáme namočená semínka (sezamové, lněné, chia, slunečnicové, dýňové, konopné), která zvýší podíl bílkovin a dodají také zdravé tuky, potřebné pro vstřebání vitamínů A, D, E, K.

Kdo má rád sladší chuť, neměl by zapomenout na namočené sušené ovoce (datle, fíky, rozinky), nebo superfoods jako třeba goji, kokos, namleté nepražené kakaové boby a třeba také skořici, která zahřívá a má výborné dezinfekční a antibiotické účinky. Kdo rád zelenou sílu přírody, může přidat  prášek ze zeleného ječmene, spirulinu nebo alfalfu. Nakonec tedy přilijeme vodu a rozmixujeme do hladka.

Jak je vidno, jedná se opravdu o zdravý koktejl, který může mít velmi mnoho variant, důležitá je kombinace sladkého ovoce s neutrální listovou zeleninou, která umožní sladkou chuť a snadné a nekonflikní trávení. Spoustu dalších tipů na smoothies najdete na webu www.green-smoothies.cz nebo www.zivepokuseni.cz.