Překyselení organismu - a jak to souvisí s hubnutím

21.02.2014 13:12

Častá příčina problémů nejenom se žaludkem je kyselost. Může být taky za tím, proč se vám nedaří zhubnout?

Odpověď je velmi jednoduchá: překyselený organismus nedokáže zhubnout.

Během odbourávání kávy, čaje, sycených nápojů, cukru a potravin připravených z bílé mouky a masa se v našem organismu vytvářejí kyselé látky, proti kterým se tělo brání tak, že je uzavírá do tukových buněk a tam je skladuje.

K neutralizaci toxických látek zadržuje buňka vodu. Pokud tento proces probíhá samovolně, naše tukové buňky jen rostou a rostou – a protože neumí tyto látky uvolnit, nemáme ani nejmenší šanci stát se štíhlými. Zvětšené tukové buňky tlačí i na žíly a lymfatické kapiláry, zhoršuje se krevní oběh, a tak se zpomaluje látková výměna. Hubnutí se nastartuje jen tehdy, když tyto kyseliny „vysvobodíme“, tedy eliminujeme kyselé prostředí v našem organismu.

To znamená, že každou dietu je potřebné začít s úvodní alkalizační fází, která odstraňuje překyselení organismu zabraňující (i) hubnutí.
Většina lidí, kteří drží dietu, tento krok vynechá, a díky tomu se v prvních týdnech trýzní bez výsledku – a potom jsou zklamáni a vzdávají se. Přitom pokud tyto první dva týdny využijeme k úpravě hodnoty pH v našem organismu, může započatá dieta přinést mnohem lepší výsledky!

Překyselení organismu je typický problém současnosti, který může být zodpovědný za vznik mnoha chorob, mimo jiné cukrovky, řídnutí kostí, různých plísňových chorob a také za plešatost a srdeční infarkt.

Typicky český jídelníček je, bohužel, většinou složen z potravin, co ji zvyšují - například smažená jídla, sůl, některé koření, maso (obsahuje koncentrované bílkoviny), káva, alkohol (pivo). Na její potlačení je nejlepší zelená listová zelenina, dnes už se dá naštěstí sehnat po celý rok. Není bez zajímavosti, že dnes přijímáme podstatně více sodíku než draslíku, přitom dřív byl poměr opačný. I proto je vhodné solit nerafinovanou kamennou solí (např. himalájskou).

V případě žaludečních potíží je nutné vyloučit vše, co podle přírodní medicíny zvyšuje překyselení, kromě výše jmenovaného jde o nápoje s kofeinem, citrusy, bílý cukr, čokoládu, žito, pohanku, bílé pečivo, lilkovitou zeleninu, některé mléčné výrobky, zejména slané a tavené sýry, ale i jogurt a kefír!

Silné trávení a překyselení

Předpokladem zdraví i prevence potíží se žaludkem je silné trávení - při slabém se v něm tvoří škodlivé látky, ty se usazují v tlustém střevě a vstřebávají do krve, kde poškozují tkáně. To si můžeme posílit jednoduše, kořením - zejména se hodí řimský kmín, horčičná semínka, koriandr, fenikl, zázvor, kajenský pepř. Nejlepší ale je nejprve ho opatrně orestovat na oleji či másle a až po přibližně za 2 minuty přidat ostatní ingredience. Bobkový list i hřebíček je pak vhodné vložit do vody při vaření rýže a obilnin, kardamon do mléčných výrobků apod.

Harmonická strava u překyselení

Harmonická strava se skládá z čerstvě uvařených pokrmů. Mezi ně patří zejména listová zelenina, žlutý hrách, červená čočka, basmati rýže, obilniny (ječmen, žito, špalda, jáhly), ořechy a semena (mandle, piniové oříšky, vlašské ořechy, semínka), kvalitní nejlépe organické nehomogenizované kravské a kozí mléčné výrobky, přepuštěné máslo ghí, kvalitní za studena lisovaný olivový olej a v malém množství domácí luční med. Ovoce jíme nejlépe samostatně a dopoledne. Jídelníček doplňuje kořenová zelenina, 2-3xtýdně ryby a vejce, ty však mají tvořit jen menší část stravy.

Byliny proti překyselení

Z bylin proti překyselení doporučuji jak ty známé (Aloe vera, pampeliška) tak orientální (starodávná směs koření trikatu, kutki, pozitivně ovlivňující i játra a trávicí systém, Amalaki proti nadýmání, hojení vředů, zácpě; mořské řasy - chlorela, spirulina, kelp). Podobné účinky má i Šatavari, ta pomáhá ještě při pálení žáhy a Svatá bazalka zvaná Tulsi, kromě zlepšení trávení působí i jako antioxidant. Důležitá je i doba jídla, to hlavní by se mělo jíst v klidu, mezi 11 - 13 hodinou. Během něj si dát malé množství čaje, červeného vína, či vody s citrónem, více se napít až nejdříve za 40 minut , aby se neředily trávící enzymy. Ideální interval mezi jídly jsou alespoň 3-4 hodiny, nevhodné je jíst často v malých dávkách, převahu mají mít čerstvé, neohřívané a teplé pokrmy, odpoledne či k večeru už jen lehčí. Tři hodiny přes spaním nejíst nic.

Na oslavách následkem přemíry jídla a alkoholu se často vyskytuje zánět žaludeční sliznice (gastritida) jejíž příznakem jsou bolesti břicha a zvracení. Při ní je neprve nutné vyloučit příčinu (kouření, káva, alkohol) a poté nasadit jednodenní tekutou dietu - zeleninové polévky a šťávy (ty i ovocné). Po zlepšení stavu přejít na zdravou vyváženou stravu s lehce stravitelnými bílkovinami spíše rostlinného původu a mononenasycenými tuky (olivový, lněný olej).