Mmm - Cuketa!

26.03.2014 09:29

Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální potravina na hubnutí. Recepty z cukety však využijete nejen při redukční dietě. 

Historie a pěstování cukety

Cuketa je teplomilná rostlina pocházející z Mexika a střední Ameriky. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do soby 7 000 let před naším letopočtem. Její pěstování je nenáročné, může se zasadit i do chudších půd, potřebuje však slunce a dostatečnou zálivku.

Zdravotní účinky cukety

Cuketa je potravinou, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto by recepty z cukety měli využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají čistit trávící trakt, jelikož jsou bohaté na vlákninu. Také příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.

Jak cuketu připravit

Tato zelenina se dá připravit skoro na všechny způsoby, recepty z cukety proto můžete obmněňovat dle libosti a nikdy se vám "nepřejí". Lze jí připravit syrovou - jako cuketové špagety, humus apod. nebo ji smažit jako řízky, dusit, přidávat do polévek, na pizzu nebo jako přílohu k obilovinám. Cuketa je vhodná i do guláše, můžeme ji použít jako náhražku brambor nebo z ní připravit "zelí", přidává se také do koláčů a buchet. Mladé cukety nemusíme loupat, konzumujeme je syrové, například v salátech nebo v pomazánkách. Cukety se mohou konzumovat zapečené, plněné, grilované, dají se konzervovat jako okurky, hodí se do čalamád i do marmelád. Jemně nastrouhané se používají k zahuštění omáček a polévek. Cuketa se dochucuje aromatickým kořením, například provensálským, dále tymiánem, zázvorem, bazalkou, oreganem a výborně chutná s česnekem, s kari a s cibulí. Níže naleznete inspiraci na oblíbené i méně známé recepty z cukety, které obohatí váš jídelníček.

TIP: Před přípravou cuketu zakápněte trochou olivového oleje, aby se z ní uvolnilo více vitaminu A, který je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách.

CUKETA - RECEPTY

* CUKETOVÁ POLÉVKA

Suroviny: 4 ks menší brambory, 1 ks menší cibule, 1 kostka zeleninový bujón, 1 hrst mražený hrášek, 1/4 hrnku červená čočka, 5 stroužků česneku, 2 ks menší cuketa, podle chuti: petrželová nať, miso, celé nové koření, dle potřeby oliv.nebo kokosový olej

Postup: Oloupanou cibuli i česnek nakrájíme najemno a na trošce oleje osmahneme. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme na malé kousky nakrájené brambory s cuketou a červenou čočku. Povaříme.

Před koncem přisypeme hrášek, čerstvou nasekanou nebo sušenou petrželovou nať, nové koření. Podle chuti opepříme a přidáme lžíci misa.

Polévku necháme projít varem. Pro hustší konzistenci rozmixujeme nebo jen pomačkáme stejným způsobem jako šťoucháme vařené brambory.

Cuketovou polévku s brambory podáváme teplou. Dobře zasytí a recept je určen na více než 4 porce.

* CUKETOVÝ HUMUS

  •  300g cukety
  • 2 lžíce světlého tahini (sezamová pasata) 
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce kopru nebo stroužek česneku
  • špetka Himalájské soli

Cuketu oloupejte a rozmixujte najemno. Přidejte tahini, citrónovou šťávu a promixujte. Vmíchejte kopr.

Tip: Dokonalý k nepečeným plackám.:)

* POMAZÁNKA S CUKETOU A ROZMARÝNEM

  • 300g cukety
  • 150g slunečnicového semínka 
  • 2-3 polévkové lžíce Tamari (soj.omáčka)
  • cca 4x4cm mořské řasy Wakame či Kombu
  • 4 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho malého citrónu
  • hrstka čerstvých rozmarýnových lístků

Wakame (Kombu) rozlámejte a namočte asi na půl hodiny do Tamari. Vše pak rozmixujte najemno. 

Tip: Chutná výborně k nepečeným plackám nebo na syrových žampionech. Můžete přidat i chilli papričku.;)

  • CUKETA VAŘENÁ  

Suroviny: 1 kg cukety, 8 dkg ghee másla nebo olivový, popr.dýňový olej, 4 lžíce strouhanky nebo zelené petrželky, nebo lahůdkové droždí, mořská sůl

Příprava: Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a hodíme do horké slané vodyna 15 až 20 minut. Necháme okapat, dáme na mísu, posypeme lahůdk.droždím nebo nasekanou petrželkou a pojileme horkým máslem/pokapeme olejem.

  • CUKETOVÉ ZELÍ 

Suroviny: 1 kg cukety, 1 cibule, 1 lžíce kukuřičné mouky, kokosový tuk, kmín, ocet, cukr, mořská sůl

Příprava: Cuketu oloupeme (mladou nemusíme loupat), zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky nebo nahrubo nastrouháme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na kokosovém tuku, přidáme cuketu a trochu podusíme. Přisypeme kmín, sůl a cukr, přidáme ocet. Zaprášíme moukou a zalijeme do poloviny vodou. Dusíme ještě asi 2 minuty.

 

  • CUKETOVÝ GULÁŠ SE ZELENINOU

Suroviny: 1 menší cuketa, 5 brambor, 2 rajčata, 1 paprika, 3 cibule, 4 lžíce kokosového oleje, 1 lžíce lahůdkového dorždí, kousek bio zel.bujonu, mletá sladká a pálivá paprika, pepř, majoránka, sůl, zázvor a kešu oříšky (volitelné) 

Příprava: Omytou, popř. oloupanou cuketu nakrájíme spolu s oloupanými brambory na kostičky (asi 2cm) Na oleji (kokosový) zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme cuketu, brambory a na menší kousky nakrájená rajčata a papriku. Osmahneme, posypeme mletou sladkou a trochou pálivé papriky (dle chuti), přidáme pepř, nastrouhaný zázvor a kešu oříšky a znovu osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme zel.bujon a dusíme pod pokličkou až je zelenina téměř měkká. Guláš zahustíme lah.droždím, a za častého míchání vaříme ještě asi 5-10 minut. Hotový guláš dle chuti dosolíme, přidáme špetku majoránky. Podáváme s celozrnním chlebem nebo zdravými obilovinami jako amarant nebo quinoa. Dobrou chuť!