Jsou jogurty zdravé?

28.03.2014 13:06

Evropské středisko Center for Food Safety provedlo rozsáhlou výzkumnou studii na téměř 1,000 vzorcích jogurtů vyráběných různými mlékárenskými společnostmi, aby zjistilo, jestli jsou tolik oblíbené jogurty zdravé, jak tvrdí reklama. Výsledky výzkumu se ukázaly být zklamáním: jogurty nemají na lidské tělo pozitivní zdravotní účinek, ani neposilují imunitní systém.

Podle výzkumu nemají jogurty žádný pozitivní vliv trávení a zažívání. Vlastně jsou jogurtové nápoje zcela neprospěšné - tělo neposilují, jak tvrdí reklamní slogany jejich výrobců, uvedl internetový magazín Medpulse.

Mnoho společností vyrábějících jogurty stále působí na potenciální zákazníky starými slogany, tvrdícími, že jejich produkty mají vysoce pozitivní vliv na zažívací a imunitní systém.

Zkrátka jogurt není nic jiného, než atrapa. Navíc některé jogurty, stejně jako další typy mléčných produktů, mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Mnoho jogurtů dostupných dnes ve všech obchodech a světě nemá s produktem vymyšleným před několika tisíci lety na území moderního Bulharska nic společného.

Stále věříte mýtům o probiotických bakteriích, které zlepšují imunitní systém a zažívací trakt? Pokud ano, jste ohlupováni.

V Moskvě došlo k mnoha případům, kdy lidé vedoucí zdravý způsob života byli nakonec hospitalizováni. U mnohých z těchto pacientů bylo diagnostikováno poškození slinivky. Po dotazu na jejich jídelníček řekli, že konzumovali jogurtové nápoje od Danone jako Actimel a další.

Na tomto faktu není nic překvapivého. Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E1442 - geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo. Geneticky modifikované typy škrobů mají velké molekuly.

Chemici, kteří takové látky vyrábí, říkají, že je nemožné předpovědět, jak se budou tato molekulární monstra chovat v lidském těle.

Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách. Vědci stále neví, jestli se tyto škroby během trávícího procesu rozkládají, a jak. Podle současných znalostí lze předpokládat, že takové škroby poškozují slinivku břišní. Lidské tělo očividně neví, jak rozštěpit tak nepřirozeně velké molekuly.

Co se týká zázračných probiotických bakterií v komerčně vyráběných jogurtech, bylo zjištěno, že takové bakterie mohou v lidském žaludku přežít pouze několik minut a tak nemohou mít na zažívací trakt pozitivní vliv. Člověk by měl vzít v úvahu, že mléčné produkty s probiotiky, které mají trvanlivost několik měsíců, nejosu přírodní produkt s pozitivními účinky.