ZUBNÍ PASTY OBSAHUJÍ LÁTKY, PŘED KTERÝMI VÁS ZUBAŘ NEVARUJE

19.02.2014 23:23

Jeden z nejrychlejších způsobů, jak absorbovat cokoliv do těla, je prostřednictvím ústní dutiny. Právě z tohoto důvodu byste si měli uvědomit, že potenciálně toxické složky z vaší zubní pasty a z ústní vody mohou být rovněž snadno absorbovány do vašeho těla.

Je neštěstí, že váš zubní lékař si možná myslí, že ví, co vám má doporučit, ale je pravděpodobné, že to pro vás nebude ta nejlepší volba. Následuje seznam některých potenciálně toxických ingrediencí z výrobků pro péči o ústní dutinu a upozornění, která si váš dentista možná ani neuvědomuje:

1. Fluorid

Ano flour naše tělo potřebuje, ale tento fluor nelze srovnávat s průmyslovým odpadem, který se přidává do zubních past. Přírodní fluor je obsažen v rostlinách – v arnice, kostivalu, kontryhelu, řebříčku, měsíčku, plodu šípku aj.

Fluorid sodný je známý jako karcinogen. Ovlivňuje mozkovou a nervovou činnost, oslabuje ledviny.

V kruzích vynikajících vědců je již od třicátých let známo, že fluorid sodný poškozuje zcela konkrétní oblast našeho mozku. V této oblasti je usídlena naše vůle prosadit se. Je-li tato poškozena fluoridem sodným, je do budoucna vyřazena z činnosti. Fluorizovaný člověk natrvalo ztratí vůli bránit se proti ovládání a kontrole zvenčí a tím ztrácí nadobro svou svobodu. Tento fenomén platí samozřejmě jak v osobní sféře života, tak i v širším sociálním kontextu, na úřadech, vůči státu apod.

Bude-li Vám chtít lékař nanést na zuby fluorid sodný, nenechte se tedy ovlivnit argumentací, že to dělá proto, aby Vám zub zpevnil. Fluorizací zub spíše ztvrdne a zkřehne, než aby byl natrvalo odolnější.

 

Fluor je pro naše tělo prvek sice nutný, ale i velmi nebezpečný. Jeho nedostatek škodí, ale jeho přebytek snad ještě více. Při přebytku fluor se jeho soli akumulují v kostech – osteoskleróza, vzniká nadměrné zvápnění, změna růstu a kvality zubů (i jejich barvy), zbytnění a tuhnutí kloubů, kostní výrůstky. Velké dávky fluoru vychytávají hořčík z krve, tím mobilizují vápník z kostí, takže je odvápňují a způsobují „řídnutí kostí“.

Hodně fluoru bývá v čaji. Jedna sklenice čaje (po asi 5 minutách louhování) obsahuje asi 0,2 mg fluoru. Proto by se neměl pít často příliš silný čaj.

 

2. Triclosan

Tato antibiotická a antimikrobiální složka je používána v mnoha výrobcích včetně mycích prostředků na nádobí, na ruce, v deodorantech, zubních pastách a v ústních vodách. V srpnu 2009 zažádala the Canadian Medical Association ministra zdravotnictví, aby zakázal používání triclosanu v produktech pro osobní hygienu, protože tato látka je jednou z hlavních příčin zvýšené rezistence bakterií. S tím souvisí i upozornění Centra pro prevenci  a zvládání nemocí (the Center for Disease Control and Prevention – CDC), které varuje, že pravidelné užívání antibiotik může vést k množení bakterií, které jsou na ně rezistentní. Dnes už každý ví o všeobecném šíření „superbakterií“, které jsou odolné proti většině antibiotik a způsobují i smrt. Ve studiích provedených v roce 2006 a 2009 bylo navíc doloženo, že používání triclosanu ovlivňuje produkci hormonů štítné žlázy.

 

3. Sodium lauryl sulfát (SLS)

Používání zubních past bez této složky může snížit sklony k hnisání v ústní dutině. Vědci se domnívají, že SLS vysušuje ochranný hlenitý povlak v ústech, a tím zvyšuje zranitelnost a dráždivost, které mohou vést až ke vzniku zánětů a vředů. SLS je však odmašťovací prostředek, který je přítomný téměř ve všech zubních pastách, v mycích prostředcích na nádobí i v tělových šamponech.

 

4. Abraziva

Zvýšená citlivost zubů bývá způsobována mnoha faktory. Jeden z typů zvýšené citlivosti (abfraction) může být způsobován právě abrazivní zubní pastou. Některé pasty s bělícím účinkem a pro odstraňování zubního kamene mohou obsahovat i velmi silná abraziva. Je k dispozicitest, označovaný zkratkou RDA (Relative Dentin Abrasivity), který mnoho výrobců zubních past bohužel neuvádí. Toto hodnocení určuje, jak abrazivní je pasta na dentin – horní vrstvu těla zubů. Pokud není tento činitel uváděn, pak zákazník ani zubař nemohou vědět, zda případný obrus zubu nebyl způsoben právě používanou pastou.

 

5. Umělá sladidla

FDA už léta váhá nad verdiktem o bezpečnosti umělých sladidel, jako je např. sacharin. Naopak v Kanadě tato látka není na seznamu bezpečných potravinových složek.

Pokud budete shánět v běžném obchodě či supermarketu, hypermarketu zubní pastu bez fluoru – zřejmě moc neuspějete. Ale přesto takové zubní pasty existují. 
Ze své zkušenosti používám výbornou ekologickou zubní pastu s aloe vera. Zakoupit můžete TADY.