Nopál - "božská rostlina"

18.05.2014 14:10

Je to cenná, krásná, osobitá a velmi užitečná rostlina, která pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířila po celém kontinentě. Do Evropy byla dovezena conquistadory a zabydlela se na Pyrenejském poloostrově a posléze po celém Středozemí, na Blízkém Východě, v Africe, Indii, Číně a Oceánii. Její léčebné působení je velmi široké včetně snižování hladiny cukrů a tuků v krvi. Jak vždycky tvrdili Indiáni, nopál je zřejmě božská rostlina.

Nopál je mexické jméno aztéckého původu pro kaktus opuncii.
Složení:
Více než 90% čerstvého nopálu tvoří voda.
Kromě vysokého množství pektinů (vápenato-hořečnatých) a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, zejména četných vitaminů B a C, je 15% objemu vyschlého nopálu tvořeno vlákninou.
V nopálu najdeme 17 aminokyselin (z 22, které v celé přírodě najdeme), z nichž 8 je základních. Za základní je aminokyselina považována tehdy, když nemůže vzniknout přímo syntézou v lidském metabolismu, a musí být proto obsažena v potravě.
Vyschlý nopál má nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 Kcal/100g prášku.

Z léčebných vlastností nopálu:

1) Účinkuje proti žaludečním vředům a žaludečně-střevním potížím:

Rostlinná vláknina a sliz nopálu usměrňují přebytek žaludečních sekrecí, přičemž chrání stěny zažívacího traktu. Tyto vystlávací a obalovací účinky opravňují používat nopál k prevenci trávicích problémů, způsobených například požitím koření, aspirinu a jiných dráždidel...

2) Účinkuje proti arterioskleróze (kornatění a zneprůchodnění tepen):

Aminokyseliny a vláknina, stejně jako antioxydanty obsažené v nopálu (především vitamin C a betakarotény), zvyšují odolnost tepen a omezují tvorbu zárodků arteriosklerózy, což mírní riziko kardiovaskulárních nehod.

3) Působí proti výstřelkům spjatým s naším životním stylem:

Nopál obsahuje rovněž vitaminy (A, B1, B2, B3, C), minerály (Ca, Mg, Na, K, Fe) a vlákninu (lignin, celulózu, hemicelulózu, pektin a vlákna obsažená ve slizu) nepomáhající játrům ale i organismu jako celku bránit se škodlivým vlivům volných radikálů.

4) Účinkuje proti úzkosti:

Nopál má tu pozoruhodnou vlastnost, že vyrovnává nervový systém. Stresovanému organismu přináší klid a pohodu. Podle aktuální hypotézy vědců je tato schopnost spojena s přítomností berberinu.

5) Těhotným ženám:

Přestože se nopál pro jistotu dětem a těhotným ženám nedoporučuje, je myslím důležité říci, že u Aztéků požívaly těhotné ženy nopál ve všech jeho formách, protože z něj jeho nutriční a vitaminová bohatost činí nejlepší posilující a výborný mlékotvorný prostředek.

6) Působí proti hyperglykémii (zvýšenému množství cukru v krvi):

Většina vědeckých studií věnovaných nopálu dokazuje jeho účinnost při léčbě cukrovky typu II. Nopál díky své vysoké hustotě vlákniny skutečně snižuje a zpomaluje asimilaci molekul cukru, a to jak na úrovni žaludku, tak i střev, což způsobuje snižování hladiny cukru v krvi. Nopál také zvyšuje citlivost a míru inzulínu v krvi (tzv. insulin-like efekt). Lékařské studie ukazují, že užijeme-li samotný nopál bez jídla, vyvolá insulin-like efekt hypoglykemický vrchol zhruba 4 až 6 hodin po požití nopálu u diabetiků typu II i lidí cukrovkou nestižených.

7) Působí proti hyperlipidemii (zvýšené míře cholesterolu):

Nopál způsobuje v krvi snížení hladiny:
cholesterolu jako celku
triglyceridů
(špatného) LDL-cholesterolu.

Důležitá poznámka: Je třeba zdůraznit, že nopál vytváří tukové komplexy pouze málo (v porovnání například s chitosanem), a proto nedochází k snížení využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E,...).

8) Účinkuje proti zácpě - pozitivně působí na vyprázdňování

Jaké druhy vlákniny nopál obsahuje?

1. Nerozpustné:
Vstřebávají vodu a přitom usměrňují střevní pochody, což vyrovnává celkovou průchodnost střev. Tato nerozpustná vláknina navíc vytváří komplexy volných radikálů pocházejících z trávení a ochraňuje nás tím před škodlivými účinky těchto radikálů na naše zdraví.

2. Rozpustné:
Přispívají k ustalování doby, kterou trvá průchod střevy. Takto upravená doba způsobuje, že zbytkové toxiny i volné radikály zůstávají v kontaktu se stěnou střev kratší dobu.

Nopál je proto skvělou přírodní alternativou, jak dosáhnout vyrovnané průchodnosti střev.

9) Napomáhá hubnutí

Nopál v první řadě zachycením a rozpuštěním cukrů a potažmo i tuků pocházejících z naší potravy a procházejících trávicí trubicí snižuje jejich běžnou asimilaci organismem. Počet nevyužitých kalorií tedy klesá. Je přitom známo, že snížením počtu nevyužitých kalorií se podporuje hubnutí.
Za druhé nopál obsahuje také vlákniny nerozpustné (např. na bázi ligninu), vyhlášené díky jejich schopnosti odvádět pozornost od hladu. Vstřebávají totiž vodu a natahují a zaplňují žaludek. A protože je žaludek naplněn, přichází z mozku méně stimulů hladu.
Za třetí nopál obsahuje četné aminokyseliny, které díky velmi pestré škále nutričních prvků poskytují energii nezbytnou k tomu, aby se lidé držící hubnoucí kúru necítili unavení, a také k tomu, aby slovo dieta nebylo synonymem měknutí svalů.
Vitaminy a minerály, které nopál přináší, optimalizují metabolické funkce našeho organismu. A když naše tělo funguje lépe, pociťuje méně únavy.
Aminokyseliny, které nopál rovněž a ve velké míře přináší, podporují anabolismus svalstva a tedy brzdí katabolismus. Zabraňují tak tomu, aby se dieta rovnala úbytku svalstva, což je velmi důležité, protože v takovém případě se shozená kila po ukončení diety okamžitě vracejí.
A konečně přírodní proteiny, jimiž je nopál bohatě obdařen, pomáhají tělu eliminovat přebytek vody v některých tkáních, a snížit tak v organismu její zásoby, které mohou v nejhorším případě stát u zrodu otylosti.

Nopál je jediný stoprocentně přírodní produkt, který vám umožní hlídat si současně zdraví, váhu, hladinu cukru a hladinu cholesterolu.;)

Koupit můžete v tabletách nebo prášku.