Tvá Smlouva se Životem a Potravou

11.02.2014 17:59


"Motiv a záměr jsou daleko důležitější než schopnosti a metoda." Jeshua

 Tady je jedna z nejoblíbenějších částí knihy amerického autora Marca Davida s názvem „Vyživující Moudrost“, kterou si za několik let oblíbilo spoustu čitatelů. Jmenuje se Dohoda Jedlíka. Myslím, že zjistíte, že se dostane k jádru toho, kým jsme jako poživatelé potravy neboli jedlíci – tělem, myslí, srdcem a duší.

Protože všichni jíme. A zatím i budeme. Patří to k lidské přirozenosti a zkušenosti pociťovat hlad a živit se stravou. Zatím se z nás nestali bretariání, a nevím, zda je v našem plánu duše v tento čas přejít na umění výživy z čisté životní esence – možná ano, ale já to rozhodně pro tento svůj život nevidím. A tak se musím učit alespoň vědomému jedení pro odhalení vitality a podporu duše v jejím dalším rozvoji. A ano, taky bych ráda byla zdravá a krásná :). Nebo alespoň abych se celý život netrápila a měla jasno v tom, jak to dělat tak, aby mi to přidávalo potěšení, energii  a zdraví.

Pojďme tedy odstartovat naši cestu pozemským životem s úspěchem . Má duše zřejmě potřebuje projít tímto poznáním materiálního druhu a přivést na světlo věci, které ji brání žít s lehkostí a radostí svůj ráj na zemi. :) ... To se ale musíme trochu vrátit do doby před naším příchodem, kdy jsme si řekli…

Dohoda 'Jedlíka'

    Souhlasím s tím, že od tohoto dne se plně zapojím do života na zemi. Souhlasím obývat vhodný prostředek pro takovou účast = tělo. Jako předpoklad pro udržení tohoto orgánu, a života, který v něm přebývá, souhlasím stát se jedlíkem. Tato dohoda mě plně váže po celou dobu mého pobytu na Zemi.

    Jako jedlík, souhlasím s hladem. Souhlasím s tím, že mám tělo, které potřebuje jídlo. Souhlasím s příjímáním potravy. Uznávám, že pokud je tato biologická potřeba jídla splněna s větším vědomím a účinností, přínosy mého blaha se budou znásobovat. Dále beru na vědomí, že neznalost nebo ignorace procesu jedení může způsobit nežádoucí následky.

    Protože podstatou mé účasti v životě je učení a zkoumání, souhlasím zažít nejistotu jako jedlík. Uznávám, že existuje široká paleta jídel na výběr a já nebudu přesně vědět, které sníst. Možná budu mít na výběr několik výživových přístupů a nebudu vědět, které následovat. Možná budu mít sortiment zvyků a nebudu vědět, jak je řídit. Uvědomuji si, že můj vztah s jídlem je procesem učení a já nevyhnutelně budu dělat chyby. Proto jako jedlík souhlasím přijmout mou lidskost a učit se, jak kráčím dál.

    Beru na vědomí, že tak, jako se tělo mění od dětství až do stáří, tak bude mé jedení procházet procesem změn. Uvědomuji si, že moje tělo může vyžadovat různé potraviny s nárůstem dnů, období a roků. Moje stravovací potřeby se budou taky posouvat v souladu se změnami v mém životním stylu a prostředí. Chápu, že neexistuje žádná dokonalá dieta.

    Jako poživatel potravy akceptuji bolest. Uvědomuji si, že mohu trpět bolestí, když je tělo narušeno mým výběrem jídla nebo stravovacími zvyky. Můžu taky zažívat bolest když je emocionální a duchovní hlad zaměňován za fyzický hlad. Taky rozumím, že jedení pro vyléčení bolesti, kterou nelze vyřešit jídlem, může přinést ještě větší bolest.

    Dále souhlasím, že přijmu své tělo, které je nedokonalé a zranitelné a přirozeně se rozkládá v průběhu času. Uznávám, že můžou nastat chvíle, kdy nebudu schopen pečovat o sebe. Souhlasím tedy, že žít v těle znamená potřebovat pomoc druhých.  Souhlasím také s tím, že jsem zranitelný jako jedlík. Potvrzuji, že budu bezmocný jako dítě a budu muset být krmen. Možná budu stejně bezmocný, když budu starý a nemocný. Dále uznávám, že i když budu plně schopen, mohu stále potřebovat teplo a péči od někoho, kdo mě může nasytit. Proto jako jedlík souhlasím být živen jinými.

    Jako jedlík, potvrzuji doménu Posvátna. Uznávám, že akt jedení může být rituální a inspirující. Může mít symbolický význam, být náboženské nebo duchovní povahy. Může to být dokonce radostný a oslavující prvek v mém životě.

    Dále souhlasím s tím, že jedení a stravování je činnost, která mě spojuje s celým lidstvem. Uznávám, že být poživatelem potravy znamená být odpovědný za péči o Zemi a její zdroje. Beru na vědomí, že přes všechny naše rozdíly, všichni jsme nakonec vyživování ze stejného zdroje. A proto souhlasím se sdílením.

    Uvědomuji si, že na své nejhlubší úrovni, jíst znamená potvrzení života. Pokaždé, když jím, dávám někde v nitru souhlas, aby život na zemi pokračoval. Uznávám, že tato volba jíst je základním aktem lásky a výživy, skutečné oslavy mé existence. Jako lidská bytost na zemi, souhlasím stát se jedlíkem. Vybírám si život znovu a znovu.