Stévie - sladidlo nové doby

24.06.2014 12:31

Stévie2

 

V dnešní modernizované a uspěchané době, kdy jsou čím dál více kladeny požadavky na omezení náhradních, umělých barviv a dochucovadel, se stává čím dál více populární zdravá a přírodní strava. Neustále přibývá onemocnění z důvodu špatného životního stylu, tedy špatné stravy, nedostatku pohybu a celkově chybné životosprávy každého z nás. Moderní doba, příznačná nedostatkem času, přibývajícího spěchu a stresu, nás nutí k tzv. rychlému stravování ve formě rychlých a "zlých" tuků. Fastfoody se staly rychlou a pohodlnou službou za příznivé ceny. Avšak negativní vliv takového stravování se musí nutně projevit na našem zdraví. Abychom se cítili plní energie a byli zdraví, měli bychom konzumovat co nejpřirozenější suroviny. 

Jedním z těchto přírodních produktů je bezpochyby rostlina Stévie. Dokonale nahrazuje námi známé sladidlo, bílý cukr. Pojďme si objasnit její samotný původ, způsob pěstování a především výhody používání v dnešní kuchyni.

Původ stévie

Stévie, neboli Stevia rebaudiana, nazývána také stévie cukrová, sladká tráva či medové lístky, se vyznačuje výraznými zelenými lístky a svými bílými květy. Udává se, že původní oblastí výskytu jsou tropy, subtropy v Jižní a Střední Americe. Stévie Sladká patří do skupiny víceletých bylin z čeledi Asteraceae. Stevia rebaudiana Bertoni je vytrvalý keř původem z horské oblasti Amambay v Paraguay. Příslušníci indiánského kmene Guaraní jej užívali stovky let, především ke slazení bylinného čaje maté a různých nápojů. Nyní se produkce Stévie přesunula do celého světa, zejména do asijských  zemí.

Způsob pěstování

Jak nejefektivněji rostlinu pěstovat? Doporučené pěstování v našich podmínkách je následující: ideálně se rostlině daří  v květináči, se zahradním substrátem, s vyšším obsahem humusu. Kyselost půdy by měla být až do 7,5 pH. Rostlina vyžaduje optimální teplotu nad 25 stupňů Celsia. Umístěte ji na východní světovou stranu. 

Při pěstování venku na zahrádce, je důležité dávat pozor na venkovní teploty. V případě, kdy teplota spadne pod 10 stupňů Celsia, rostlina zastavuje svůj růst. 5°C znamená pro rostlinu její úhyn. Dále je nutné udržovat substrát neustále vlhký, aby rostlina neuschla. 

Pokud Vás zajímá podrobnější popis pěstování, neváhejte se podívat na následující video Rady ptáka loskutáka:

https://loskutak.nova.cz/clanek/okrasna/stevie-sladka.html.

 

Její příznivé účinky

Komplex látek, které mají sladkou chuť, lze najít právě v listech rostliny. Nejen, že je rostlina vzácná, díky sladkým látkám, ale obsahuje také mnoho vitamínů - "steviosid, rebaudiosid A, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviobisid". Tyto látky způsobují jak sladkost, tak plní funkci vitamínů -  A, C, E, K, P, tříslovin, beta - karotenu, fosforu, hořčíku, vápníku, hromu, selenu, křemíku, vlákniny a rozpustitelného chlórofylu a xantofylu. 

Velkým benefitem této rostliny je její energetická hodnota, i přesto že je až 300 krát sladší než bílý cukr! Glykosidy z této rostliny umožňují získat sladkou chuť aniž by zvyšovaly denní dávky energie, neboť mají zanedbatelnou energetickou hodnotu. 

Stévie ve skutečnosti vyrovnává hladinu cukru v krvi, a je bezpečná k použití jak pro diabetiky, tak pro hypoglykemiky.

V Brazílii je stévie používána jako prostředek ke zlepšení trávení.

Stévie má antiseptické vlastnosti, o kterých bylo prokázáno, že urychlují hojicí procesy při kožních poraněních.

Testy dokazují, že antimikrobiální vlastnosti stévie potlačují růst streptokoků a jiných bakterií, což je obzvlášť pozoruhodné, protože některé formy streptokoka se staly rezistentními vůči antibiotikům.

A na závěr, koncentrát ze stévie je nejenže chutný, ale je to také nesmírně cenný prostředek k léčení kožních oděrek a skvělá výživná kožní maska.

Kde nakoupit? Pohodlně, i z domu, tady. K dostání ve více variantách - práškek, kapky, natural nebo s přírodními příchutěmi.