Prvních 1000 dní – důležitost výživy v dětství

02.04.2014 18:10

Výživa během prvních tisíce dnů života – do kterých patří devět měsíců strávených v děloze a celé období až do druhých narozenin dítěte – má dopad na zbytek celého našeho života. Díky závěrům výzkumné činnosti nyní víme, že právě to je základem toho, zda je dítě později zdravé nebo nemocné.

Před pár lety začala pod patronátem Hillary Clinton mezinárodní kampaň a program „Prvních 1000 dnů“, jejichž cílem je prevence proti podvýživě během těhotenství a dětství, která je každoročně příčinou smrti milionů žen a dětí do pěti let. Ačkoliv je to problém, který se vyskytuje převážně v rozvojových zemích, to neznamená, že bychom v bohatých zemích neměli nic dělat. Je všeobecně známé, že pro naši společnost je spíše typická obezita; která je ale často doprovázena nedostatečným zásobováním kvalitními živinami. V tomto případě to znamená, že jídelníček matky neobsahuje všechny nezbytné vitaminy a minerály, které jsou nepostradatelné nejen pro ni, ale také pro vyvíjející se embryo.

Jenomže správná výživa matky během těhotenství může až desetkrát zvýšit vyhlídky dítěte na boj s infekcemi, které mohou ohrožovat jeho život, apodle výzkumů také výrazně přispívá ke školním výsledkům dítěte. Bylo stanoveno šest jednoduchých a  levných metod a doplňků obsahujících mikroživiny, které by mohly výrazně snížit úmrtnost těhotných žen a malých dětí. Kromě kojení a pití čisté vody obsahuje tento seznam také železo, kyselinu listovou, zinek a vitamin A.

Co můžeme pro bezstarostné těhotenství a zdraví ještě nenarozených dětí udělat my v Evropě? Před plánovaným těhotenstvím byste měli rozhodně prověřit, zda netrpíte nedostatkem železa nebo vám  nechybí jiné stopové prvky, minerály nebo vitaminy. Zvláštní pozornost je třeba věnovat zvýšeným doporučeným denním dávkám.

Dokonce i v případě plánovaného těhotenství je až neuvěřitelně běžné, že matka neřeší nedostatek železa ani u sebe a že v jejím jídelníčku ho není ani tolik, aby pokrylo její vlastní potřebu, natož potřebu embrya. Je dobré vědět, že díky nedostatku železa v těhotenství jsou matka a její dítě nejenže náchylnější k infekcím, ale může se také zvyšovat riziko předčasného porodu, nízké porodní váhy a rozvoje některých poruch. Protože mateřské mléko je pro novorozence jediným zdrojem železa, je třeba starat se o správný příjem železa rovněž během období kojení!

Příjem kyseliny listové hraje během těhotenství rovněž klíčovou důležitost, protože ta je nepostradatelná pro vývoj nervového systému embrya; pokud chybí, může vést k poruchám uzavírání neurální trubice.

Přesvědčivé vědecké výsledky podporují dále důležitost vitaminu D během těhotenství. Již víme, že ačkoliv jenepostradatelný pro vývoj kostí embrya a formování jeho imunitního a nervového systému,jenedostatek vitaminu D během těhotenství velmi běžný, i když by se mu mohlo jednoduše předcházet! 

Doplňování vitaminu je také důležité v pozdějších letech během kojeneckého věku a v raném dětství a na děti má několik pozitivních fyziologických účinků: přispívá k tomu, že se imunitní systém správně formuje, pomáhá v ochraně proti chřipce a hraje významnou roli ve vývoji kostí.  Správná hladina vitaminu D může během dětství snižovat riziko vývoje cukrovky 1. typu až o 78%. 

Také další vitaminy jsou zcela od počátku potřebné pro zdravý vývoj našich dětí. 

Zvolte si vysoce kvalitní výživu a doplňky výživy, aby každé dítě dostalo živiny potřebné pro jeho vývoj v nejvíce kritickém období jeho života –  během prvních tisíce dnů od jeho početí!