Fenykl, zelenina, bylina anebo koření?

06.03.2014 21:41

Fenykl je rostlina se žlutými květy a rozvětvenými listy, která k nám dorazila od Středozemního moře. Je charakteristická tím, že je silně aromatická, chuťově specifická bylina, která se hojně využívá v kuchyni jako zelenina i jako léčivka, protože má také výrazné léčivé účinky.

 

Věděli jste, že fenykl není jen velmi účinným prostředkem na dětské prdíky, ale také hlavní přísadou Absinthu? Fenykl obsahuje sloučeniny, které obsahuje i anýz a badyán, proto se jeho chuť i vůně těmto dvěma kořením podobá. Jí se jak syrový, tak i vařený. Zemí fenyklu je Itálie, kde existuje hned několik kultivarů. Jeden z nich je dokonce používán i jako dekorativní květina.

Tři typy fenyklu

Existují tři hlavní typy fenyklu, hořký a sladký se využívají jako bylinky. Semena z fenyklu se užívají jako čaj anebo jako součást rybího koření. Fenykl, který vykultivovali ve Florencii, se užívá jako zelenina a říká se mi finocchio anebo také italský fenykl. Tento fenykl je charakteristický svou širokou základnou a svou jemnou anýzovou chutí.

Fenykl v kuchyni

FENYKL se využívá hodně ve středomořské kuchyni, a to jak syrové, tak i vařený. V italské kuchyni se fenyklpoužívá do hlavních jídel, salátů, těstovin, zeleninových jídel, a také třeba do zmrzlin a italských klobás, či masových kuliček. Fenykl se však hojně užívá i v indické kuchyni, kuchyni Pákistánu, Afgánistánu, Íránu a v dalších zemích Blízkého východu. Fenykl jako koření, je jedním z nejdůležitějších koření v Kašmíru – Pandit, Gujarati koření, Assame apod.

Léčivé účinky fenyklu

Fenykl má velmi pozitivní vliv na krev, trávicí trakt, respirační problémy, gynekologické potíže, oči atd.

Trávicí trakt – napomáhá při problémech s trávením, nadýmáním, při zácpě, kolice a průjmu. Efektivně odstraňuje i zápach z úst.

Osvěžovač – Po celém světě se používá jako ústní osvěžovač a složka do zubních past.

Respirační problémy – užitečný je obzvláště tehdy, když vás trápí záněty dýchacích cest, kašel a podobně. Napomáhá k vykašlávání.

Gynekologické problémy – Trápí vás menstruace? Fenykl menstruaci zmírňuje a reguluje hormonální činnost v těle.

Oči – konzumace fenyklu chrání vaše oči před sklonem k zánětům a očním poruchám spojenými se stárnutím a degenerací.

Anémie – Podporuje její léčbu a snižuje krevní tlak.

Dále fenykl působí diureticky, vylučuje toxiny z těla, zlepšuje stav revmatu, snižuje otoky, posiluje vlasy, zabraňuje jejich vypadávání, uvolňuje tělo, bystří paměť a osvěžuje.

Nákup a skladování

Fenykl dnes můžete koupit v jakémkoliv ročním období, ale nejlevnější je v období pozdního jara a léta, případně ještě i na podzim. Fenykl rychle vysychá, aby k tomu nedošlo, uchovávejte ho v plastovém sáčku uvnitř v lednici. Před použitím ořízněte trochu základnu fenyklu.

zdroj obrázku: morgue file – rosevita